Weekoverzicht #34: hevig mailcontact met Apple

Hoihoi, welkom bij wederom een weekje in mijn o-zo-spannende zero-waste studentenleven. Ik hoop dat je mijn weekoverzichten met plezier leest en er wellicht nog wat van op steekt! Afgelopen week vierde ik een familieverjaardag (noem je dat zo?), proefde ik lekkere vegan taartjes/cakejes en had ik een slechte ervaring met Apple! Lees je mee?

Donderdag
De laatste dag van de Week van het Lege Gebouw. We hebben vandaag ons concept gepresenteerd aan de gemeente Zutphen en de week afgesloten. Het was leuk, maar ook slopend. Tijdens de borrel na de tijd gebruikte ik uiteraard mijn eigen beker! Maar, helaas was ik dit keer alleen. In mijn vorige weekoverzicht kon je lezen dat er een zero waste week was ingelast, maar helaas leek iedereen dit opeens te zijn vergeten. Toen het uiteindelijk allemaal klaar was, was het al 19:00 geweest. Aan het eind van de schoonmaak was een rol met plastic folie, twee allesreinigers en een haar-donut over die ze wilden weggooien, dus die heb ik meegenomen naar huis #zerowaste. De folie gaat wel tegen mijn principes in maar goed, weggooien is nog meer zonde vind ik dan. Ik kon mijn handbal training nog halen, maar dan zou ik een half uur te laat komen. Ik voelde me erg schuldig toen ik uiteindelijk niet ging. Ik ben gewoon niet goed in dingen overslaan. Wel besloten we met een selecte groep nog lekker ergens te gaan eten na de tijd om de week gezellig af te sluiten en nog wat drankjes te doen. En wat ben ik tevreden over De Gelaardse Kat waar we zaten! Ik ga het zo ook even beoordelen op Tripadvisor met een dikke 5 sterren! Ze hadden een vegan voor- en hoofdgerecht! En de service vond ik echt heel goed. Daarbij maken ze ook geen gebruik van wegwerpspul, geen rietjes en ook wasbare servetten. Ooo, wat ben ik tevreden. Al moet ik bekennen, de risotto die ik als hoofdgerecht had was waarschijnlijk niet helemaal vegan iv.m. de wijn die ze erin gebruiken. Ik heb niet gevraagd of ze biologische wijn gebruiken (dan zou het wel vegan zijn namelijk), maar dat zie ik door de vingers. Het was allemaal ontzettend gezellig en om 23:45 was ik thuis en sliep ik als een roosje!

foto 1-18

Vrijdag
Vandaag ben ik vrij. En dat is wel heel lekker, na deze mentaal uitputtende week. Ik had een waslijst aan kleine klusjes die ik wilde doen, dus met een to-do lijstje ging ik flink aan de slag. Van belastingaangifte tot een afspraak maken voor de tandarts, ik deed het allemaal. Heerlijk. Ook bracht ik vandaag een flinke lading kleding weg. Je ziet het op de foto, toch wel een hele Dille en Kamille tas vol, plus een paar schoenen van mijn broertje.  Dit is kleding die echt te slecht is voor tweedehandswinkels (waar ik in eerste instantie altijd mijn kleding heen breng), dus ging het in de textielbak. Bijvoorbeeld sokken met gaten (ik ben van plan in de toekomst sokken te gaan stoppen, maar op dit moment heb ik echt nog te veel sokken) en een trui met vlekken, dat soort dingen gingen erin. Ik heb even geïnformeerd bij TwenteMilieu over wat er met de kleding gebeurd. En die verwezen me door naar Het Goed, want daar gaat alle kleding heen. Ik ga Het Goed nog even contacten over wat precies de procedure is van de textiel die niet kan worden verkocht in de winkel (eigenlijk alles wat ik erin deed). So stay tuned. Ook had ik vandaag mailcontact met Apple. Een tijd geleden kocht ik namelijk een nieuwe laptop. En de verpakking moet weg, ik kan er niets mee. Het zwarte plastic wat je op de foto ziet gaat bij het restafval. Ik kan het niet hergebruiken en zwart plastic kan niet worden gerecycled #slecht. De doos kan volgens Apple bij het papier afval. Maar! Zoals je ziet op een van de foto’s heeft de doos ook een soort binnenlaagje. En wat dat binnenlaagje is weet ik dus niet, en hoe ik het weg moet doen weet ik dus ook niet. Daarover had ik voornamelijk contact met Apple. Ik vind het belangrijk om vragen te stellen aan bedrijven over dit soort kwesties. Want wat is dit spul en hoe kan ik het recyclen? Na heel wat mailtjes en frustraties ben ik geen stap verder, Apple kan mij namelijk niet vertellen wat het is en hoe ik het moet weggooien/recyclen! En dit vind ik ronduit belachelijk! Apple maakt dit spul dus dan zouden ze dat moeten weten vind ik. Ik ga het maar bij het restafval gooien, helaas. Maar, ik ga hier zeker wel mee door. Het is goed om aan bedrijven te vragen denk ik. Zo mailde ik ook Kinepolis zoals ik vorige week al beloofde, want wat moest ik met hun bioscoopkaartjes? Kan het worden gerecycled of voorkomen was mijn vraag? Voorkomen kan helaas niet, maar de kaartjes mogen in de papierbak om gerecycled te worden! Fijn. Ook probeerde ik vandaag voor het eerst zeewierloempia’s, en wat waren die lekker! Zeewiersalade is sowieso een verslaving van mij. Maar goed, een productieve dag, toch?

Zaterdag
Ik ben vrij! Dat is alweer even geleden. Ik heb vandaag namelijk een verjaardag van familie in Haarlem, mijn neef is bijna jarig. Ik kon uitslapen, maar om 9:00 was ik al weer wakker. Familiedagen vind ik altijd heel gezellig, zo vaak zie je iedereen niet bij elkaar. Er waren speciaal voor mij vegan taartjes/cakejes gehaald. Kijk dan hoe schattig! Mijn tante was zelfs in zero waste stijl naar het zaakje gegaan die ze verkocht, met haar eigen bakje, als dat geen voorbeeld is! Ik ben blij. Ook met het avondeten was er rekening gehouden met mij, vooral deze salade met pecannoten en granaatappelpitjes erin vond ik echt lekker! Die avond waren we rond 23:00 weer thuis en ik was kapot. Eigenlijk was vandaag ook een personeelsfeest georganiseerd, maar ik heb toch maar gepast. Lekker slapen. Vandaag miste ik helaas ook VeggieWorld wederom. Jammer, maar mijn kans gaat ook zeker nog komen hoop ik! Ook deed ik dit jaar niet mee aan NL-doet zoals vorig jaar, omdat ik geen klus kon vinden in Enschede, jammer.

Zondag
Ook vandaag was ik om 9:00 alweer wakker. Mijn lichaam heeft een ritme gevonden denk ik, maar ik ben wel moe als ik wakker wordt. Ik ging twee jeugdwedstrijden fluiten en daarna moest ik zelf handballen. Over dat laatste valt helaas niet zo veel goeds te zeggen. Thuis had ik barstende hoofdpijn, dat heb ik heel vaak na een lange dag in de sporthal, erg gek. Thuis rust pakken en goed drinken. Ik heb het laatste deel van de Harry Potter serie gekeken! Ik kan nu ein-de-lijk zeggen dat ik het verhaal heb gezien. En ik vond het gaaf! Nu de boekenserie nog.

Maandag
Inmiddels al vierde dag weekend! Want officieel ben ik vandaag vrij van school. Maar hmm, helaas moet er nog genoeg gebeuren in groepsverband. Eerst even naar het postkantoor om een boek te verzenden die ik via Marktplaats heb verkocht. Weer één ding minder! Mijn doel van minimalistischer leven die ik vandaag deelde wordt meteen uitgevoerd! Poeh, dat voelt goed! Bij het plaatje van afgelopen vrijdag zat naast de laptopverpakking ook het papier waarin de hoes die ik op Marktplaats bestelde werd bezorgd. Deze heb ik hergebruikt voor het boek. Om 12:15 op school om te beginnen. Dat zijn nog eens tijden. Lekker de ochtend uitgebreid nemen, want om 8:30 was ik al wel weer wakker. Voor school begon heb ik nog een batch deodorant gemaakt, die maak ik altijd zelf en is dus zero plastic waste. In 5 minuutjes gepiept en hier kun je het recept vinden.  Op school even knallen voor een project. Daarna door met de trein naar vriendlief. Hij had de film ‘intouchables’ nog nooit gezien, #shame! Dat is echt één van mijn favorieten dus hebben we hem samen gekeken. Heerlijke film, mocht je nog op zoek zijn naar filmtips! Vandaag maakte ik trouwens ook de veganistische mayo op die ik ooit bij de Ekoplaza had gekocht. Ik vind het niet echt een aanrader. De plantaardige mayo van Remia is veel beter!

foto 3-13

Dinsdag
Vandaag ging de wekker om 5:45 voor school. Poeh, soms is het heel wat om op te brengen. 6:30 in de auto mee naar de trein. En als ik dan zie hoe ongelooflijk druk het is op het station dan vraag ik me af of het allemaal zo nodig is? Werken we om te werken of werken we productief? Ik denk het eerste, maar ik kan het ook niet zeggen. Goed, vandaag had ik dus niet genoeg eten meegenomen. Maar! Wat ik wel mee had was mijn katoenen zakje uiteraard! In de pauze even gauw naar de Jumbo voor een zero waste lunch! Je kan voor onverpakte broodjes gaan, maar ook voor groente/fruit. Als je het zo bekijkt is er genoeg keus! Ik nam twee broodjes zonder beleg en toen kon ik weer door. Zero waste, lekker, vegan en dat voor maar 0.85! Ik was tevreden. Om 15:00 zat ik terug naar huis in de trein in enorme drukte, ik snap er niets van? Eenmaal thuis ontzettend moe, een nieuwe aflevering van Greys Anatomy gekeken en ‘s avonds lekker getraind om te zweten en m’n hoofd even op 0 te zetten. Ah, dit is goed!

foto 4-8

Woensdag
Ik moet bekennen, dit is best een saaie dag om het zo maar te noemen. Ik ging naar school de hele dag, ging naar huis om te stofzuigen en te eten. We aten een soort geïmproviseerde burritos, hmmm! Ook dit gerecht was gemakkelijk vegan en non-vegan te maken. Op de foto zie je rechts mijn ‘kaas’ en links het deel van mijn vader met echte kaas. Hij had er een tomaatje op gelegd om te onthouden welk deel van wie is, slim! Ik waarder het echt dat mijn vader vegan voor mij kookt, en dan is het fijn om te weten dat hij er niet z’n favoriete dingetjes voor op hoeft te geven, zoals kaas. Straks ga ik sporten bij Basic Fit (maandag heb ik namelijk overgeslagen zoals je hebt gelezen). Wat een heerlijk sobere dag. 

foto 5-7.JPG

Mijn favoriete liedje van deze week:

Bastille – World Gone Mad

Afgelopen week tekende ik een petitie. Ik vind petities een mooie manier om je stem te laten horen én invloed uit te oefenen. Ik tekende:
– Deze petitie van Dier&Recht, over de ontheffing waardoor Nederland 50% meer mest mag uitrijden dan andere landen. Ik vind dat we al veel te veel mest hebben van de vee-industrie en dus dat deze ontheffing moet stoppen. Daardoor zal de vee-industrie moeten krimpen.

Liefs,
Romee

 

0 thoughts on “Weekoverzicht #34: hevig mailcontact met Apple”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *