Weekoverzicht #38: ik kocht eindelijk ‘zero waste’ boodschappen!

Hi! Leuk dat je bij weer een nieuw weekoverzicht bent, in een afgelopen zonnige week. Ik kocht wat ‘nieuwe’ tweedehands kleding, werd geweigerd voor een plasmadonatie en kocht eindelijk helemaal ‘zero waste’ boodschappen! Lees je mee?

Donderdag
Vandaag begon school weer lekker laat, om 11:45. Heerlijk, lekker uitslapen (je merkt wel dat ik daar heel gelukkig van wordt, hè haha?). De lessen duurden tot 14:45, dus dat is dikke prima! Ik had lekker wat restjes van het avondeten van gisteren over, dus dat at ik vandaag als lunch op school. Dat is echt een goede zero waste tip! Maak ‘s avonds te veel eten zodat je de volgende dag (of de dag daarna zelfs!) de rest kunt opeten. In je eigen broodtrommel en hoppaaa! Na de lessen bleef ik nog tot 16:30 op school om door te werken aan de toets. Ik hoop door iedere dag een uurtje tot twee uur aan de slag te gaan, het verslag wel voor de deadline af te hebben. Ik ben helaas niet zo iemand die alles de laatste dag voor de deadline nog in elkaar kan flansen, ik vind het heel knap van mensen die dat wel kunnen. Ik voel me vandaag bijzonder goed! Het weer wordt al wat beter en daar kan ik heel blij van worden. Eenmaal thuis kookte ik mezelf een simpel maaltje en ging in door naar handbal training. Het is voorlopig onze laatste training. Zondag is onze laatste wedstrijd (en die gaan we winnen hoor!) en daarna hebben we twee weken vrij. Hmmm. Toen ik thuis was heb ik mijn telefoon beneden gelaten en ben ik gaan slapen. Ik wil dit een nieuwe gewoonte maken, zonder telefoon slapen. Ik betrap mezelf erop dat ik toch vaak nog even kijk ‘s avonds (ook al heb ik geen apps op mijn telefoon, behalve Snapchat en WhatsApp) en ook ‘s ochtends is dat het eerste wat ik doe. Tijd voor verandering! Ik las een tijd geleden ook het boek Is Daar Iemand? en ik vind onze mondiale telefoonverslaving toch best ver gaan. Dus vandaar deze poging tot verandering haha. Ik heb gelukkig een wekker bij mam thuis! Mijn wekker werkt op water, cool hè? Bij pap heb ik nog geen wekker en dan kom ik wel in een dilemma als ik naar school moet. Ik wil niet nog een ding erbij kopen eigenlijk, ook niet tweedehands. Ik denk dat ik bij pap dan maar een uitzondering maak (tenminste als ik vroeg op moet staan, anders niet). Als ik later op mezelf ga wonen dan wil ik niet met twee wekkers zitten denk ik.

foto 2-1
Circus Renz is er helaas ook weer. Ik vind circussen die dieren gebruiken voor hun shows echt walgelijk. Het shockeert me wel een beetje dat het elke keer nog zo druk is.

Vrijdag
Om 8:09 precies kwam ik aan in het lokaal waar we les hadden om 8:30, ik ben altijd heel vroeg door de trein. Ik maakte me een beetje zorgen dat ik alleen zou zijn deze les haha! Gelukkig kwamen er uiteindelijk nog wat mensen opdagen (en de docent uiteraard), maar uiteindelijk kregen we zowaar een privéles. Ik kon weer goed vooruit met mijn toets en om 12:00 zat ik lekker weer in de trein naar huis. Laat het weekend maar beginnen! Ik las vandaag dit stukje van een vriendinnetje en medeblogger. Ze deed mijn 365-challenge (dat ze dat ging doen las je al in mijn een vorig weekoverzicht), maar dan voor een week, heel leuk. Lees het vooral zou ik zeggen! Om 14:15 had ik mijn eerste afspraak voor een laserbehandeling, om mijn okselhaar (ik vind okselhaar ook echt gewoon een viezig woord) permanent te laten ontharen, je las in mijn vorige weekoverzicht al dat ik een intake gesprek had. Het was heel erg spannend allemaal. Ik zal als het hele traject achter de rug is er nog een stuk over schrijven, so stay tuned! Ik zat vandaag rond te scrollen op United Wardrobe en ik heb hele leuke schoenen gezien. Er was een actie dat je geen verzendkosten hoefde te betalen en dus heb ik ze direct besteld. Normaal gesproken denk ik best lang na over nieuwe aankopen, maar deze schoentjes zocht ik al heel lang. Een simpel open hakje in het zwart wat overal onder kan, ik ben geslaagd! En dat tweedehands (het meisje waarvan ik ze kocht droeg ze nooit en deed ze daarom weg) en voor maar 25 euro. Ik vroeg haar om het pakketje plasticvrij te verzenden en dat is op het plakband aan de buitenkant na gelukt, ik ben tevreden! Het materiaal weet ik nog niet zo goed, de schoenen zijn origineel van New Look, en op die website staat bij materiaal: textile. Tja, dat is niet echt duidelijk dus. Ik heb New Look een Facebookberichtje gestuurd voor meer informatie, eens kijken of dat werkt. In de sportschool was niet veel leuks te doen toen ik thuiskwam, helaas. Dus ben ik wat later op de avond Urban Yoga gaan doen, lekker.

Zaterdag
Vandaag werkte ik wel weer de volle zaterdag, van 7:00 tot 17:00. Op werk zag ik dat ik helemaal de afscheidsborrel van een collega was vergeten, die was gisteravond. Daar kan ik zo van balen, ik voelde me best wel schuldig. Maar goed, niets meer aan te doen nu. Na het werk ging ik naar de markt! Op dinsdag en zaterdag is er in Enschede altijd markt in het centrum. Ik heb een soort nieuwe deal met mam gesloten, ze geeft me nu af en toe wat geld zodat ik zelf wat boodschapjes kan doen. Mam kookt namelijk niet meer voor mij, dat doe ik zelf omdat ik nu veganist ben. Vorige week kocht ik een aantal dingetjes van dat geld voor mezelf bij Albert Heijn, vegan filet American, kokosyoghurt en dat soort dingetjes. Maar dat zit allemaal in plastic. Dus ik bedacht me daarna: ‘Ik krijg nu zelf geld om boodschappen te doen, en dat doe ik ze alsnog niet plasticvrij’. Het zat me een beetje dwars. Dus! Tijd voor verbetering. Na werk ging ik vandaag dus naar de markt. Ik liep meteen naar een kraampje van een biologische tuinderij, maar die ging al sluiten helaas. Elke week gaat ze om 17:00 dicht. Daar baal ik van, want dat red ik dus nooit. Maar goed, er staan nog meer kraampjes op de markt. Dus ben ik ergens anders heen gegaan. Niet biologisch, maar dat komt als tweede. Eerst afvalvrij. Ik vroeg de man of hij de groenten die ik wilde in mijn eigen tas wilde doen en dat was geen probleem gelukkig. Ik probeerde groenten te nemen uit Nederland, want lokaal is uiteraard beter. Maar dat is helaas niet helemaal gelukt, volgende keer beter. Ik kocht een bloemkool (Nederland), spinazie (Nederland), een prei (geen idee waar de vandaan komt), een pastinaak (ook geen idee) en twee zoete aardappels (uit Afrika geloof ik, shit). Dat alles kostte samen 5,50 euro, geen idee of dat veel is. Ik kan er twee keer van avondeten dus dat is 2,25 per maaltje. Lijkt me niet veel. Ik besloot eenmaal thuis meteen mijn kookkunsten in de strijd te gooien. Ik kookte de bloemkool en daarna wokte ik hem, daar gooide ik later een ui (die hadden we nog thuis) en de spinazie bij, af en toe wat currykruiden eroverheen en tadaaa, ik heb gekookt. Wat appelmoes erbij en smullen maar! Ik vond het erg lekker en daarbij voelt het zo lekker om afvalvrij boodschappen te doen, ik leef mijn waarden na.  Ook waren de schoenen die ik gisteren had besteld binnengekomen! Ze pasten en ik ben er superblij mee. Misschien zijn niet alle impulsieve aankopen dan slecht hihi. Ik zat nog even lekker van het weer te genieten in de tuin en ‘s avonds ging ik op tijd slapen.

foto 4-1

Zondag
De wekker ging om 8:30, en dat is alweer ruim twee uur later dan gisteren. Ik moest namelijk twee handbalwedstrijden fluiten voor de jeugdteams. Het ging er goed, hoe meer je oefent hoe beter het gaat iedere keer. Ik viel in voor iemand anders die niet kon en het voelt altijd fijn om toch een beetje een steentje bij te dragen aan de mogelijkheid om te sporten voor jonge kinderen. Daarna ging ik nog even een uurtje naar huis, want als ik te lang in een sporthal ben krijg ik altijd gigantische hoofdpijn. Daarna dus weer terug naar de sporthal voor mijn eigen wedstrijd, de laatste van het seizoen. We verloren helaas met 15-14 en dat is nogal zuur. Het maakte voor de score ook niet meer zo veel uit, we zijn 10/11 geworden dit seizoen. Het was ons eerste seizoen in de eerste klasse, dus het is niet zo heel gek, maar wel jammer natuurlijk. ‘S middags heb ik veel tijd besteed om mijn pleidooi tegen plastic in te plannen en klaar te zetten, want dat werd toch wel eens tijd. En toen, ‘s avond ging ik lekker uit eten! We gingen met ons team uit eten om het seizoen af te sluiten, er stoppen er een hele boel dus dat wel heel jammer. Wanneer je ouder wordt lijkt het alsof steeds meer mensen stoppen met sporten, maar dat ben ik niet van plan. Het is nog niet het complete afscheid, maar toch vind ik het allemaal erg jammer. We aten bij Senzasia, een wok in Enschede. Wok is makkelijk dachten we, daar lust iedereen wat. Voor mij was er ook genoeg te smullen gelukkig, ik heb lekker gegeten. Helaas zag ik de laatste keer dat ik m’n groente ging laten grillen dat ze een soort vloeibare bak en braad boter gebruiken, dus m’n diner was dus niet helemaal vegan. Jammer, maar ik zie het door de vingers. Het lukt me nooit echt 100%, maar 99% gelukkig wel! Het was een gezellige avond vond ik. Na het eten gingen we met een paar meiden nog even naar de kermis, het was de laatste dag. De vuurwerkshow hadden we gemist helaas (dat is altijd op de laatste avond), ik ben nergens in geweest omdat iedereen nog zo vol zat haha en alleen ga ik niet. Ik heb wel het idee dat groente sneller verteren, want ik voel me sneller weer normaal als ik veel heb gegeten dan anderen. Anyway, om 11 uur was ik weer netjes thuis.

Maandag
Een nieuwe week school, en mijn doel is om deze week al mijn toetsen af te ronden, want dit weekend staan er leuke dingen gepland. 17 april is de deadline. Om kwart voor 12 had ik pas les, heerlijk. Lekker uitslapen en op school even knallen. Na school ben ik nog heel even gebleven en thuis meteen door naar de sportschool. Ik wilde even geen benen en armen trainen, want ik had echt spierpijn. Dus een korte Abs Attack was op z’n plaats. Die les is best pittig, maar ik hield alles vol en ik voelde me lekker voldaan na de les. Na het sporten ging ik meteen eten (ik gooide snel wat friet in de oven want ik had niet veel tijd en ondertussen sprong ik gauw onder de douche). Want om 18:00 stond mijn eerste plasmadonatie gepland! Ik ben overgestapt van bloed naar plasma omdat die nodig waren en mijn bloedgroep niet zo heel speciaal is. Maar, het ging allemaal niet door. Mijn hemoglobine was te laag, en dat is niet goed. Dan mag je geen bloed of plasma geven. Dat was gek, want dit is me nog nooit eerder gebeurd. Het komt waarschijnlijk doordat ik snel achter elkaar ben gegaan, omdat ik ben overgestapt. De vorige keer gaf ik bloed, en daar zit normaal 4 maanden tussen. Nu niet, omdat ik over ga naar plasma. Mijn lichaam heeft waarschijnlijk meer tijd nodig om dit aan te sterken, dus over 4 maanden mag ik pas weer terug komen. Het was niet leuk, want tja, ik ben graag gezond en ik wilde graag plasma geven. Als ik klachten krijg moet ik wel even naar de huisarts gaan, maar dat verwacht ik niet. Teleurgesteld ging ik weer naar huis en heb ik nog maar even wat huiswerk gemaakt en tv gekeken (ik had opeens zo veel tijd!).

Dinsdag
Ik werd wakker en, verslapen! Het was al 10:00 en ik moest er om 8:00 uit. Ik had de wekker verkeerd ingesteld. Dom, dom, dom. 10:00 moet ik in Deventer zijn dus daarom had ik me waarschijnlijk vergist. Ik kan er enorm van balen omdat ik mijn eerste les mis en de dag ook redelijk hectisch begin. Maar, even een momentje balen en snel omkleden. Een half uurtje later zat ik op de fiets met ontbijt in mijn maag, een simpele outfit, maar zonder zonnebrand helaas. Ach, toch netjes gedaan. Eenmaal op school bij mijn tweede les bleek dat die niet doorging! Uiteindelijk had ik niet hoeven gaan, maar ik kon wel mooi aan de slag op school voor mijn toets. Daarbij had mijn vriend vandaag een belangrijke herkansing, dus ik was van plan om sowieso wel wat langer te blijven. Uiteindelijk heb ik mooie slagen gemaakt en heeft hij de herkansing gehaald! Het was een goede dag. Eenmaal thuis om 18:00 meteen door naar de sportschool, voor een lesje XCORE (voor je core). Het ging goed. Thuis maakte ik een tweede maaltje met de groente die ik zaterdag op de markt had gekocht. Vandaag maakte ik de pastinaak en de prei klaar. De pastinaak sneed ik in stukjes en deed ik in de oven (als een soort friet), daarna sneed ik de prei in stukjes en bakte ik die in de pan en tadaa. Ook weer klaar. Beetje appelmoes erbij (ja, alweer haha). Helaas vond ik de pastinaak niet zo heel lekker, maar misschien kwam dat door de manier waarop ik het had klaargemaakt. Ik heb nu nog twee zoete aardappels over dus uiteindelijk kan ik wel 3 maaltijden maken met de groenten (voor 5,50 euro!). Ik ben tevreden!

foto 5

Woensdag
Ik sliep weer eens 12 uur lang en stond om kwart voor 10 op. Even een broodje ontbijten en door naar de sportschool. Lekker om zo de dag te beginnen! Thuis even stofzuigen en dan heb ik nog een hele dag over. Om 12:00 kwamen er twee jongens mijn longboard ophalen. Deze had ik via Marktplaats verkocht. Ik kocht hem ooit om aan een nieuwe hobby te beginnen. Het was erg leuk, maar ik maakte er te weinig tijd voor vrij. Hij stond maar in de schuur. De jongens leken er heel blij mee, dus dan ben ik ook blij. Weer een item verantwoord weggedaan, iemand anders is er nu blij mee en ik heb weer wat geld. Daarna ging ik even naar het centrum op zoek naar tandenstokers. In weekoverzicht #35 ging ik naar de tandarts en die vond dat ik niet meer met flosdraad moest flossen, maar met stokers. Ik wilde ze plasticvrij, en dat is gelukt! In een kartonnen doosje zonder enkel plastic, ik neem aan dat de stokers zelf ook zijn te composteren maar dat weet ik eigenlijk niet. Anyway, geslaagd geshopt! In de middag werkte ik een tijdje aan school en daarna deed ik nog een klusje in huis. Ik was maandag namelijk vergeten om de douche schoon te maken, oeps.

foto 1

 

Mijn favoriete liedje van deze week: Lil kleine – succesvol (ik vind zijn album ‘alleen’ sowieso wel heel goed)

Ik tekende afgelopen week weer een petitie. Ik vind petities een mooie manier om je stem te laten horen en invloed uit te oefenen. Ik tekende:
– Deze petitie waarin Facebook wordt opgeroepen om meer te doen op Facebook om onze privacy te waarborgen. In de petitie wordt gevraagd om de volgende dingen:

  • Geef inzicht in nepgebruikers en desinformatiecampagnes, onder andere door onafhankelijke controles.
  • Verbied bots – alle nepgebruikers.
  • Waarschuw gebruikers – elke keer als zij een nepbericht zien en rectificeer deze.
  • Financier fact-checkers – een onafhankelijk leger dat snel en groot genoeg om het verspreiden van leugens tegen te gaan.

Lijkt me een goede start.

Liefs,
Romee 

 

0 thoughts on “Weekoverzicht #38: ik kocht eindelijk ‘zero waste’ boodschappen!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *