Weekoverzicht #39: een bezoekje aan FC Twente

Hoi! Welkom bij een nieuw weekoverzicht op mijn blog. Ik deel met weekoverzichten met jullie om te laten zien hoe ik een zero waste levensstijl probeer na te streven en jullie vooral te inspireren met tips en tricks! Afgelopen week was ik een weekendje in Harderwijk, ging ik naar een FC Twente wedstrijd en begon de vakantie! Lees je mee?

Donderdag
O jee, ik sliep weer eens 12 uur. Toen ik opstond keek ik even naar het rooster van de sportschool, niets leuks deze ochtend, jammer. Dus, ging ik eerst maar een stukje wandelen met pap, ook goede beweging. Er was wel een leuke groepsles om 16:00, die wilde ik wel doen. De volgende keer ga ik mezelf gewoon ‘s ochtends naar de sportschool trappen, want midden op de dag sporten als je vrij bent is niet fijn. Ik hink er de hele dag tegen aan (en ik liep ook de halve dag in mijn sportkleding). ‘S middags ging ik met pap even het centrum in om een cadeau te scoren voor zijn verjaardag, als hij er zelf bij is kan hij precies uitzoeken wat hij wil hebben, handig. We gingen samen een opzoek naar een mooi vestje voor het wandelen voor hem, dat was mijn cadeau voor hem. We zijn geslaagd, hopen dat het vest lang mee gaat. Cadeau’s zijn altijd lastig, ik koop het liefst een ervaring of iets wat iemand écht zelf nodig heeft. ‘S middags nog wat huiswerk en lekker bloggen en toen eindelijk om 16:00 sporten. Het was ook een hele korte les, en later realiseerde ik me dat ik die oefeningen ook prima thuis had kunnen doen. Maar goed, de sportschool motiveert me altijd wel. Die avond ging ik gezellig uit eten ook voor paps verjaardag. Ik had van tevoren al even gebeld, want het was een Argentijns restaurant (Poco Mucho). En dat betekend meestal: grote stukken vlees. Aan de telefoon werd gezegd dat het geen probleem was, maar bij de serveerster was niets bekend en ze vroeg ook aan me wat ‘veganist’ ook alweer inhield. Ik begon me lichtelijk zorgen te maken. Gelukkig is het uiteindelijk goed gekomen, ik had echt een ontzettend lekker gerecht met rijst, champignons, kidneybonen, courgette, ui en nog meer groente! Een lekkere salade en friet als side-dish en hmmm ik heb heerlijk gegeten. De service was iets minder dan bij het Middelpunt, maar het gerecht was gelukkig net zo lekker (al had ik nu geen voorgerecht, maar dat had vast ook niet meer in mijn maag gepast haha). Helaas duurde het wel bijna 1,5 uur voordat we ons eten kregen, want het was erg druk. Maar goed, dat zien we dan maar even door de vingers. Het was gezellig in ieder geval.

foto 4-1
Dit vegan gerecht bij de Argentijn was hmmmm.

Vrijdag
Na een paar dagen uitslapen moest ik weer vroeg op, 6:15. En zoals je vast al verwacht ging dat me prima af (met 10000 uur slaap de afgelopen dagen haha). Op school was het zowaar weer een privéles met 5 mensen. Fijn, zo krijg ik goede feedback op mijn werk. Ik vraag me wel sterk af of de mensen die er niet zijn het wel gaan halen, de stof is echt wel een stukje moeilijker dan de vorige jaren. De opkomst zal wel door het weer komen, ik snap er anders ook niets van. Alhoewel, het lijkt alsof het mooie weer steeds wordt uitgesteld, want mijn telefoon app veranderen iedere dag de temperaturen van 24 graden naar 16, heel gek. Maar goed, vandaag was de laatste schooldag! Woeeee, vakantie! Dinsdag een deadline en woensdag een toets, maar that’s it. Om 14:17 zat ik alweer in de trein richting Harderwijk. Ik heb een weekendje vrijgenomen om eens lekker een weekend bij mijn vriend door te brengen. We gingen die avond gezellig bowlen met wat vrienden van mijn vriend erbij (zero waste experience!). Het was gezellig en het eerste potje heb ik gewonnen met 162 punten gheghe (zonder hekjes uiteraard). Daarna hebben we nog heel lang thuis gezeten en hebben we een soort muziek quiz gedaan, ook wel een aanrader. Eén iemand moet liedjes laten horen en dan mag de rest het raden welke het zijn. Echt leuk. Ik sliep om half 3 geloof ik, en wat is het fijn om niet om 6:20 weer op te moeten zoals normaal gesproken!

Zaterdag
Uitslapen, ja! Vandaag ben ik dus de hele dag vrij en dat is lekker. Ik sliep tot 12 uur wel geloof ik. In de middag gingen we gezellig shoppen in Harderwijk. Hier paste ik wat Toms schoenen aan die ik toevallig tegen kwam (we zochten eigenlijk schoenen voor iemand anders haha). Helaas zijn mijn voeten er te breed voor en volgens mij hebben alle Toms schoenen wel dezelfde breedte. Ik baalde. Toms is echt een mooi merk! Voor elk paar schoenen wat jij koopt krijgt een kind in nood ook een paar schoenen. Daarbij zijn de klassieke Toms Espadrilles helemaal vegan en voor zover ik weet is de gehele bovenkant wel gemaakt van katoen, dus dat zit in ieder geval goed. De onderkant weet ik zo niet. Uiteindelijk geeft het ook niet zo want ze passen me niet helaas. Wel kocht ik een zak met pofpopcorn. Ik heb een popcorn machine waar pofmais in moet haha. In verpakkingsvrije winkels kun je dit kopen, maar dat zit er op dit moment niet voor mij in. Ik heb plannen om binnenkort weer naar Amsterdam te gaan, dus wellicht dat ik dan weer een flinke pot insla. Eigenlijk hoef je ook helemaal geen popcornmachine te hebben als je zero waste popcorn wil maken, want het kan ook in een pannetje. Maar mijn ouders hebben dat niet zo graag dus heb ik van hun een popcornmachine gekregen, goede deal toch? In de avond gingen we eten bij Japas (!!), sushi en grill! Ik ben zo dol op sushi en grill. We waren met z’n 7, en ze hadden voor mij een speciale kaart met alleen de veganistische opties erop. Veel minder keuze dan de rest uiteraard, maar o wat lekker allemaal! Ik trakteerde mezelf ook op een cocktail en bestelde deze zonder rietje. Ook dat  verzoek werd goed gehoord en dus heb ik de hele avond lekker zero waste en vegan gegeten! Mijn droom is dat er ooit een vegan sushi en grill restaurant komt in Nederland, volgens mij is dat nu nog niet. Dat zou best wel geweldig zijn. Dan nog alle gerechten lokaal en seizoensgebonden en tadaaa, het perfecte restaurant. Na het eten gingen we direct door de stad en ook daar waren al mijn drankjes zero waste (hmm, Amaretto..). Het was een geslaagde zaterdag! Leuk om weer eens wat anders te doen dan werken.

foto 5-1
Ik kijk niet heel blij op deze foto (slechte eigenschap haha), maar ik was wel heel blij met de cocktail zonder rietje in mijn hand!

Zondag
Vandaag vierde mijn schoonmoeder (of hoe noem je dat als je niet getrouwd bent) haar verjaardag. Dus, redelijk vroeg stonden we weer op om de gezelligheid bij te wonen. We gaven haar een cadeau wat ze zelf graag wilde hebben, een hark en een champignonborsteltje (heel random haha). En dat vind ik altijd heel leuk om te geven, omdat je dan zeker weet dat iemand er blij mee is en niet iets onzinnigs geeft. We speelden die middag onder andere Yenga (dat spel met al die blokjes die je op elkaar moet stapelen en dan telkens er één uit moet halen, waar je heel erg de slappe lach van krijgt) en aten een hele lekkere (voor mij vegan) Paella. Die avond maakten we het allemaal niet te laat, want voor mijn vriend begon morgen het afstuderen weer.

Maandag
Deze zie je vast al aankomen, ik sliep weer uit haha. School is voorbij, alleen woensdag moet er nog heen voor een theorietoets. Vandaag was ik de hele dag thuis, om te werken aan school. Met een uurtje pauze (met Netflix) ertussen heb ik dat ook gedaan en is mijn verslag af! Hmm, fijn gevoel. Vandaag kregen we een cijfer terug van een vorige toets, een klastoets op het zo maar te noemen, je maakt het met zo’n 30 man. Meer dan 90% heeft het niet gehaald (ik heb nu zo’n 4 mensen gehoord met een voldoende). Ik vind dat gewoon heel raar, aangezien de docenten hebben verteld dat dit het vorige semester ook al het geval was. Maar, uiteraard ligt het aan ons en niet aan de toets, zoals altijd. Ik baal ervan, maar het goede nieuws is dat je het dus ook samen moet herkansen. Het zal allemaal wel weer goed komen. Ik probeerde de toets die ik vandaag afmaakte in te leveren, maar dat werkte niet. Morgen maar even naar school om te kijken hoe dat zit (morgen is de deadline namelijk). De moeder van mijn vriend had voor het avondeten van vandaag wat tofu gehaald bij de Toko in de buurt, voor in het gerecht wat we vandaag aten. En wat was dat lekker! Normaal ben ik echt geen fan van tofu, maar als je het dus écht goed kruid, dan kan het dus wél heel lekker zijn. Ik ga binnenkort ook maar even de Toko’s in Enschede afspeuren, hmmm. Die avond keek ik nog best lang Netflix, daarover komt binnenkort een stuk online.

Dinsdag
Vandaag gingen mijn vriend en ik toch samen maar even naar school. Ik moest vandaag mijn toets inleveren en leren voor de toets van morgen. Ik had net niet genoeg eten mee genomen en ik was ook mijn katoenen zak vergeten, maar gelukkig had mijn vriend nog een herbruikbaar plastic zakje in zijn tas, waarin ik uiteindelijk broodjes bij de Jumbo haalde #zerowastescore! Rond het middaguur gingen we richting Enschede, want we gingen samen met mijn vader naar FC Twente (dat ik kaartjes had gekocht had las je al in weekoverzicht #37). Ik gaf hem vorig jaar kaartjes, ik geef graag ervaringen in plaats van spullen. Veel leuker, en vaak ook duurzamer. De wedstrijd begon om half 7, dus we moesten wel opschieten. Tussendoor haalden we nog snel even een ijsje, een lekker zero waste snack (als je het in een eetbaar hoorntje eet uiteraard). De wedstrijd bij FC Twente was een succes, het was heel leuk. Ze wonnen met 2-0 tegen PEC Zwolle en dat brengt toch nog wat hoop voor dit seizoen, ik hoop dat ze niet degraderen. Wat betreft de afvalkwestie is FC Twente niet zo goed bezig.  De kaartjes moest je per se uitprinten anders kom je niet naar binnen, wat ik echt belachelijk vind (het is wel 2018). Ik heb niets gedronken in het stadion want alles zit in een plastic beker, en ik wilde niet proberen mijn eigen mee te nemen want ik was bang dat die niet mee mocht. Een beetje onzin, want dan had ik hem zo terug in de fietstas kunnen doen. Maar goed, 2 uur zonder drinken lukt prima dacht ik. Een eigen consumptie meenemen is bij FC Twente helaas niet toegestaan. Ik snap het ergens wel, want anders gaan mensen blikjes op elkaar gooien en krijg je gekke taferelen. Maar, dat ze niet-herbruikbare plastic bekers uitdelen vind ik wel een grote misser. Waarom geen systeem met een kleine borg op herbruikbare bekers met machines waar je die bekers weer kan inleveren? Roestvrijstaal kan wellicht niet, ik weet niet of dat alsnog te zwaar is (en dat mensen er dus mee kunnen gooien), maar herbruikbaar plastic kan toch wel? Ze hebben geen vegetarische snacks en ook dat alles zit in plastic dus ik sloeg over. Ik ben nu wel op het punt gekomen waarop ik het gewoon allemaal weiger, ik ben minder coulant geworden denk ik. Het is voor mij geen straf, gelukkig. Daarbij waren er wel wat facilitaire kwesties (zoals de rare wachtrijen voor de plek waar je eten en drinken kan halen) die me ook aan het denken zetten, het moet vast beter kunnen denk ik dan. Maar goed, als Facility Management student kijk je daar wel naar. Maar goed, ik stond dus wel in de rij om wat drinken te halen voor mijn vader en mijn vriend uiteraard. Ik dwing anderen eigenlijk nooit om mee te gaan in mijn keuzes, dus als zij wél hun drinken in plastic willen, is dat hun keus. Na de wedstrijd had ik inmiddels wel wat trek gekregen en ooo wat had ik gisteren mooi nieuws gezien! New York Pizza had een actie, veganistische shoarma pizza’s! Dus, op de fiets naar New York Pizza. Ik bestelde de pizza (Sea Shepherd heet ‘ie) en daarbij een blikje cola. Ik had inmiddels wel dorst gekregen en blik is wél 100% recyclebaar. Afval ja, maar goed, geen plastic. Een middenweg om het zo maar even te noemen. De pizza kwam in een kartonnen doos, dat vond ik ook oké. Maar wellicht dat ik de volgende keer even vraag of ze ook toevallig een bord in huis hebben (ik at de pizza daar op namelijk), eens kijken of het mogelijk is. De man aan de balie zei dat de veganistische kaas die ze op de pizza doen wel bijna op was, dus ik kreeg het hele kleine beetje wat nog over was. Ik vond het niet erg, de reden dat het op was, was namelijk omdat de actie ontzettend hard liep. De man zei dat hij het totaal niet had zien aankomen, hij was heel erg verrast. Kijk, dat vind ik nou nog eens leuk. Het liep zo hard, dat de man zei dat het waarschijnlijk wel een blijvertje is. Hoera! En ik kan je zeggen, de pizza was heerlijk! Een aantal weekoverzichten geleden las je dat ik heel blij was met een actie van de Lidl, zij hadden tijdelijk ook vegan pizza’s. Als die pizza’s een 7/10 waren (ze zijn ook lekker), dan is deze wel een 9,5/10. Man wat lekker! Daarbij gaat 1 euro van het bedrag naar de Sea Shepherd Stichting, een stichting die zich inzet voor de oceanen. De veganistische Shoarma is trouwens van de Vegetarische Slager! Kan een pizza nog beter worden? Ik geloof het niet. Daarna gingen we nog even naar Happy Italy, waar mijn vriend nog even een pizza at. Raar om beiden alleen te eten? Vind ik niet, het is eigenlijk best wel leuk om zo een beetje rond te hoppen. De pizzadoos van mijn pizza nam ik mee naar huis om te recyclen bij het papieren afval (ik had niet zo’n zin om te vragen of ze dat bij New York Pizza deden) en ook het blikje cola nam ik in mijn jaszak mee, die kan ook bij het plastic afval (blikjes mogen bij ons bij het plastic afval om te worden gerecycled, het scheiden van blik van de rest is best makkelijk) om gerecycled te worden. Eenmaal thuis was ik dik tevreden over deze dag!

foto 2-4
We hadden een mooi plekje bij FC Twente!

Woensdag
Moment van de waarheid, op naar school voor de laatste toets. Een theorietoets. Je hoorde bij deze toets meteen of je het hebt gehaald of niet, want het is een toets op de computer met multiple choice vragen. Dat vind ik best spannend, want dat bepaald toch een beetje hoe je de vakantie ingaat. Het was een moeilijk toets, maar mijn eindscore van 65,3%! Jaaaa, ik ben blij! Dat betekend dat ik hem gehaald heb en lekker de vakantie in ga! Het was vandaag ook heerlijk weer, dus een dikke prima. Eenmaal thuis ging ik meteen even stofzuigen (dan is dat ook weer klaar hè) en zit ik in de tuin dit weekoverzicht af te maken en lekker in de warmte te baden, hmmm. Van mij mag iedere dag wel zo zijn! Ik heb heerlijk vakantie! Zometeen moet ik van 4 tot 8 werken en daarna ga ik met pap barbecuen, uiteraard meteen als het lekker weer wordt haha! Morgen is het nog mooier weer en is mijn eerste hele vakantie dag, kom maar op!

Mijn favoriete nummer van deze week: Tiziano Ferro en Kelly Rowland – Breathe Gentle

Afgelopen week tekende ik weer een petitie. Ik vind petities een mooie manier om je stem te laten horen en invloed uit te oefenen. Ik tekende deze week:
– De zeehondenslacht in Canada is weer begonnen, gruwelijk. Ik tekende deze petitie van PETA, waarin de minister president van Canada wordt verzocht om de zeehondenslacht niet meer te subsidiëren. Gelukkig hebben veel landen de import van zeehondproducten al verboden, nu Canada nog.
– En deze petitie van Amnesty International, waarin de Hongaarse autoriteiten worden opgeroepen om een gevangengenomen vluchteling vrij te laten. Hij komt zelf uit Cyprus, maar hij wilde zijn ouders helpen te vluchten vanuit Syrië naar Duitsland. Tijdens een conflict met de politie werd hij opgepakt en kreeg hij 7 jaar celstraf, wat mij betreft veel te hoog. De vluchtelingenkwestie is een lastige, maar ik ben voor open grenzen. Mocht je mijn leestip Gratis Geld voor Iedereen hebben gelezen, dat snap je wel waarom. Nog niet gelezen? Ik zeg doen!

Liefs,
Romee

 

0 thoughts on “Weekoverzicht #39: een bezoekje aan FC Twente”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *