Weekoverzicht #40: in één dag naar de Zipper, Marbles Vintage, de Vegabond en Delicious Food in Amsterdam!

Hoi! Welkom bij alweer mijn 40e weekoverzicht! De tijd vliegt als je het leuk hebt. In deze weekoverzichten probeer ik te laten zien hoe ik leef zonder afval en mét positieve impact. Hopelijk steek je er wat van op! Afgelopen week begon mijn vakantie, ging ik naar het Rutbeek en ging ik een dag naar Amsterdam! Lees je mee?

Donderdag
Ahhh, de vakantie is begonnen! 2,5 week geen deadlines of toetsen of school. Lekker. Wat kan ik lekker klagen als student hè? Goed, het werd vandaag in Enschede ruim 28 graden en dus was het mooi tijd om naar de Rutbeek te gaan. Dat is in Enschede (voor mij in ieder geval) echt het walhalla in de zomer. De Rutbeek is een grote plas met heel veel ligweiden eromheen, een soort strand in Enschede! Voordat we (mijn  vrienden en ik) erheen gingen fietsten we nog even langs de Albert Heijn. Uiteraard had ik mijn eigen lunch mee (een lekkere visburger op een broodje van de barbeque van gisteren, wie wat bewaard heeft wat hè). Maar ik kon het niet laten om een blikje coca cola vanille mee te nemen. Ik zwicht te snel voor blik vind ik, omdat het 100% recyclebaar is. Eenmaal op de Rutbeek had ik een mooi plekkie en ik had m’n stoeltje meegenomen, genieten. Ik zit liever in de schaduw, maar afijn, soms moet je meegaan met anderen. Het was echt heerlijk, ik hou van dit weer. ‘S avond had ik weer even training. En, ik heb heel goed nieuws te horen gekregen! Ik ben toegelaten op de HAN Hogeschool voor minor volgend jaar! Ik ga Health & Performance volgen, het lijkt me heel interessant en daarbij een mooie aanvulling op mijn Bachelor Facility Management! Ik ben blij!

Vrijdag
Vandaag was het ook mooi weer, maar ik moest werken. Van 12 tot 8, maar eerst nog even sporten uiteraard. ‘S ochtends sporten ben ik fan van, want dan voel je je de hele dag fitter. Toen ik ‘s avond thuis kwam had ik ook geen zin meer om te sporten, dus dat scheelt dan weer.

Zaterdag
Vandaag werkte ik weer, maar een halve dag, van 7 tot 12. Op werk had iemand het initiatief genomen om onze papieren bekers weg te laten en de herbruikbare te gebruiken. Dit deed ik zelf al die tijd al, dus ik was er heel blij mee! Misschien had ik dit eerder moeten opperen, maar ik had altijd het gevoel dat niemand het echt wilde. Jippie, ik ben blij! Ik wilde ‘s middags ook even gaan sporten, maar dat deed ik uiteindelijk niet. Ik vond het zonde van mijn vrije zaterdagmiddag, want vaak werk ik dan én het weer was ook nog geweldig. Ik ging met mam even Darco uitlaten en daarna gingen we samen het centrum in. Fijn, zo af en toe wat dochter-moeder-tijd. Ik kocht dit keer wél mijn boodschappen bij het een biologische tuinderij kraampje op de markt, ik was immers vroeg vrij. Helaas kwam ik erachter dat maar een deel van hun eigen tuin was en de rest ook biologisch maar van de groothandel. Heel jammer, ik dacht dat dit een echt boerenkraampje was. Maar goed, ik kocht bieten (van hun eigen grond, 0,75 euro voor 395 gram), een broccoli (de vrouw wist niet waar vandaan, 1,37 euro voor 300 gram) en oesterzwammen (zelfde verhaal, 4,06 euro voor 215 gram). Op het bordje van de kraam stond Biologische Tuinderij Bietenrood, dus ik dacht dat dit de naam was. Maar, ik kreeg het bonnetje mee van de vrouw achter het kraampje en daar stond Noaberhoeve Zorgboerderij op. Ik heb dat even opgezocht en het lijkt mij een mooie organisatie! Bij de Jumbo kocht ik nog vegan mayo in glas en vegan limoen-citroen yoghurt (nieuw smaakje) in karton, ik was nieuwsgierig en wilde het eens proberen, en bij de Albert Heijn nog een zeewiersalade in plastic. Van dat laatste had ik wel spijt, klein foutje. Verder shopten we nog naar de tweedehands kleding maar ik vond niets wat ik kocht. Wel zag ik een heel mooi jasje, maar hij paste niet. En een mooi vestje, maar die was 100% polyester (had ik niet verwacht) en hing ik die dus gauw weer terug, want polyester is plastic! Ook gingen we even lunchen bij de Broodbode. Ik bestelde wederom de popeye-smoothie (met ananas, banaan, sojamelk en spinazie, mijn favoriet) en een vegan broodje. Het broodje (de hummus la fez geloof ik) was echt lekker. Bij de Broodbode serveren ze smoothies met rietjes (helaas), dus daar moet je wel even vragen om een drankje zonder. En ook doen ze een servetje onder (waarom?!) je broodje. Ook daar zul je even moeten vragen of je zonder mag. Vorige keer was ik vergeten het servetje te weigeren, maar nu lukte het! Dus deze lunch was helemaal zero waste, daar wordt ik nou blij van! Ik was helaas wel zo dom om te gaan shoppen op hakken, dus toen we na de lunch nog wat dingen nodig hadden heeft mam me een pleister gegeven, wat de pijn even onderdrukte. Zonde van het afval vind ik, ik had die schoenen niet met deze gelegenheid aan moeten doen. Ik vind het gewoon leuk om me mooi aan te kleden (best normaal geloof ik). Thuis was ik gewoon moe van het shoppen, ken je dat? Even Temptation Island (guilty pleasure hihi) terug gekeken en door naar vrienden. We vierden de verjaardag van een van hen. Hij kreeg van mij een fles waarmee je je eigen drank kan maken met een smaakje, ik vond het erg cool. Zoals je ziet is het cadeautje ingepakt in plastic. Huh wat?, denk je nu vast. In weekoverzicht #34 kon je lezen dat aan het eind van een schoolproject er een rol plasticfolie over was, ze wilden het weggooien. Dus heb ik het meegenomen. Dit is dus ‘gered’ plastic, en dat vind ik prima. Je kan er beter wat mee doen dan meteen weggooien vind ik. Ook het lint eromheen had ik nog, en ook dat gebruik ik liever op voor cadeaus dan dat ik het weggooi. Op de verjaardag zelf gingen we pizza bestellen. Ik uiteraard weer bij New York Pizza, want sinds kort hebben ze daar een vegan shoarma pizza, ik schreef er in mijn vorige weekoverzicht al over. Het was heel duur (16,50 euro), vind ik dan, wat waarschijnlijk de reden is waarom dit de eerste keer in mijn leven is dat ik pizza liet bezorgen. Ik vind eten laten bezorgen een beetje onzin als ik ook zelf kan koken, behalve nu dan, met een speciale gelegenheid. Helaas was de verkeerde pizza besteld, waar ik ontzettend van baalde. Gelukkig wél vegan, maar alleen met vegan kaas en tomaat. Maar goed, ik zette me snel over dit wereldprobleem *kuchkuch* heen, want ik ben te verwend merk ik al. Tevens kwamen er bij deze bestelling heel veel onnodige (papieren, dat wel) folders mee, dus eten laten bezorgen is voor mij afgeschreven. Het was een mooie avond, maar niet al te druk in de stad dus om 3:00 sliep ik netjes weer.

Zondag
Oh help, ik sliep tot 11:30. Eenmaal wakker gingen we met het gezin even naar het park (waar ik tijdens het wandelen onderstaand flesje cola opraapte, voor mijn 365-challenge), waardoor we ook langs de Marathon in Enschede kwamen. Ik wilde langer gaan kijken bij de Marathon, maar toen ik thuis kwam had ik niet zo’n zin meer. De rest van de dag keek ik tv (iets wat ik ook minder wil doen maar steeds maar niet lukt). Mam vroeg me of ik even wat stokbrood wilde halen, dus ging ik naar de winkel. Mijn broertje wilde ook wat chips. Ik ging naar de Emté, daar hebben ze namelijk chips in plastic zakken. Oké, dat klinkt niet heel speciaal en goed. Maar, normale chipszakken (van bijvoorbeeld van Lays) zijn niet helemaal van plastic, aan de binnenkant zit een laagje aluminium. Doordat het plastic aan het aluminium vast zit kan zowel het plastic als het aluminum niet meer gescheiden en dus gerecycled worden. Het gaat naar het restafval en wordt verbrand. Als dat niet zonde is! Van aluminium maken ze ook vliegtuigen, wist je dat? Dat lijkt mij wat waardevoller dan een zakje chips (als die vliegtuigen binnenkort op zonne-energie gaan vliegen dan zou het nog mooier zijn uiteraard). Dus, koos is voor chips in alleen plastic zoals je hieronder ziet. Ik koop voor mezelf nooit meer chips, maar mocht je het missen dan zou ik je aanraden om het bij een verpakkingsvrije winkel te kopen (als die in de buurt is) of zelf te maken. Goed, ben je gebonden aan een supermarkt zoals ik? Kies dan voor alleen plastic, dat kan je nog een klein beetje recyclen (al is het allemaal niet wenselijk uiteraard). Het stokbrood kocht ik biologisch bij de Albert Heijn. Ongesneden, want anders zit het in een plastic zakje. Als avondeten maakte ik voor mezelf twee zoete aardappels (van mijn vorige marktbezoek) klaar in de oven. Ook dit was net zoals de pastinaak niet zo’n succes, het was heel slap en na 5 hapjes had ik wel genoeg van de smaak. Mijn vriend en schoonmoeder maken het altijd heel lekker klaar dus ik zal binnenkort maar even vragen haha. Ik ben helaas (nog!) geen echte chef-kok.

Maandag
De eerste dag van de eerste volle week vakantie. Hoewel ik veel productieve dingen wil doen deze weken, ga ik vandaag naar Haarlem, naar familie. Nu ik toch een ov-abonnement vanuit school heb (gratis), wil ik er ook gebruik van maken en Nederland bekijken en rondreizen. Om 10;00 zat ik op de fiets naar het station met alleen een kleine rugzak. Het lukte me dit keer om heel weinig spullen mee te nemen! Eenmaal daar ging ik met opa en oma naar het strand, dat is immers in de buurt. We gingen naar Wijk aan Zee, maar dat strand is helaas een beetje verpest door alle industrie daar. Opa zei dat ze daar staal maken. Wat het ook is, het is een lelijke boel. Ik schrok er zelfs een beetje van. Het lijkt me geweldig om dicht bij het strand te wonen, lekker de standen over struinen. Beach-clean ups zijn tevens een favoriete bezigheid van mij (net zoals grachten schoonmaken), ha. De zee heeft iets kalmerende en vredig, en de geur vind ik heerlijk. Op de terugweg moesten we even naar de Albert Heijn want het avondeten was niet vegan. Daar heb ik wat verkeerde keuzes gemaakt door haast (stom, stom, stom). Ik kocht vleesvervangers in plastic (wel doorzichtig plastic, zwart plastic vermeed ik verstandig genoeg wel, het is niet recyclebaar), een salade in plastic en champignons in plastic. Een. grote. faal. Thuis zat ik een beetje te evalueren. Wat had er anders gekund? De groenten konden vervangen worden door diepvriesgroente (dat zit in karton) en bij de Albert Heijn hebben ze meestal een vegan vriezer-assortiment van de Vegetarische Slager, dat zit, in tegenstelling tot de producten in de koeling, ook in karton. Onvoorbereid kan je ook zonder plastic afval boodschappen in de super! Volgende keer gaat het vast beter. Na dit lekkere maaltje brachten we mijn neef terug naar Delft, hij woont daar op kamers. En zo heb ik veel kilometers afgelegd vandaag, niet helemaal goed voor her milieu uiteraard. Maar die enkele keren dat ik met anderen in de auto meereis vind ik best oké. Ik rij zelf nooit, want ik heb geen rijbewijs en ga die ook niet halen denk ik. Het leven zonder auto gaat me prima af.

Dinsdag
Vroeg werd ik wakker, fijn! Ik had flinke plannen voor vandaag namelijk, ik ging naar Amsterdam! Als ik dan toch in Haarlem ben, dan kan ik net zo goed even Amsterdam induiken. In het begin voelde ik me even een verloren schaapje door al die drukte en mensen, maar dat gaat snel voorbij gelukkig, als ik eenmaal mijn route inga. Ik wilde eerste naar het Kaufhaus, maar ik geloof dat die winkel failliet is, ook in Utrecht zit er niet meer. Jammer. Het Kaufhaus was een winkelketen met tweedehands kleding. Goed, kleine teleurstelling, maar door naar de volgende. Ik had een lijstje gemaakt met wat ik allemaal even wilde bezoeken. Daarna ging ik naar Marbles Vintage en Design. En wat vind ik het toch leuk om in tweedehands kledingwinkels naar praaltjes te zoeken. Ik kocht een broek (20 euro, ik vergat hem trouwens op de foto te zetten), rok (18 euro) en een topje (12 euro)! De rok was 100% katoen, de broek 95% katoen en 5% elastine (dus dat kon er zeker mee door) en het topje had geen label meer maar ik geloof dat ook dit katoen is. Er hing heel veel leuke polyester kleding, maar dat is toch echt verleden tijd. Dit alles kostte me 50 euro. Ik kan niet goed zeggen of ik dit duur vind of niet. Ik ben tweedehands kleding gewend, en dat is vaak goedkoper dan fast fashion. Maar, tweedehands kleding in Enschede is wel goedkoper dan hier in Amsterdam. Maar  bij tweedehands kleding geloof ik vaak wel dat het kwalitatief goed is, omdat het na gebruik nog steeds mooi is. Dus dat is prima! Daarna ging ik door naar Delicious Food voor verpakkingsvrije boodschappen! De enige verpakkingsvrije winkel in Amsterdam geloof ik. Ik kocht er pofmaïs (want dat kan ik nergens vinden in Enschede zonder plastic) (3,52 euro) en havermout (dat eet ik best veel en er paste nog een pot in m’n tas zonder dat het te zwaar werd haha) (1,48 euro). Ook kocht ik een Humble Brush (3,95 euro), een tandenborstel van bamboe, helaas de laatste die ze hadden anders had ik meer ingeslagen. Bij pap had ik mijn plastic tandenborstel al vervangen voor een Humble Brush, maar bij mam nog niet omdat het nog niet nodig was. Inmiddels wel, dus dat is ook weer voor mekaar! De plastic tandenborstel is helaas niet te recyclen (dat zijn gebruiksartikelen helaas überhaupt niet), dus die gaat bij het restafval (iek!). Inmiddels had ik ook best dorst gekregen en ik had geen drinkfles mee, dus kocht ik ook een glazen flesje met sap (1,59 euro)! Zo eentje had ik ook gehad in Parijs, maar moest ik helaas achterlaten bij de controle voor de Eiffeltoren. Deze kan ik mooi voorlopig weer gebruiken, want mijn eigen drinkfles is best zwaar helaas. Dit is trouwens ook een fijn formaatje. En hup, weer door naar het volgende adres. Een vegan winkel, De Vegabond! Ja, alles is hier vegan! Ik stapje het walhalla voor vegans in! Zo veel keus, ik wist haast niet waar ik moest kijken. Helaas was alles wel heel prijzig, maar dat weerhield me er niet van om flink in te slaan haha! Ik kocht brie (7,95 euro), scampi’s (6,25 euro), zalm (6,95 euro), een mix voor omelet (4,95 euro), Jack fruit (4,49 euro) en Cream cheese (4,59 euro), allemaal 100% vegan, hmmm. Wel was ik 35,18 euro lichter, maar ik kom bijna nooit in Amsterdam en soms moet je jezelf verwennen. Dat is tevens de reden waarom ik al dit plastic toeliet in mijn leven (want alles is verpakt in plastic, maar de foto’s komen later). Ik ben zoooo benieuwd naar de smaak van alles. Omdat ik van alles uit de koeling meenam besloot ik nog naar één winkel te gaan en toen op naar huis te gaan. Op naar de Zipper, ook een tweedehands kledingwinkel. De Zipper is heel prijzig vind ik. Ik kocht een pet (9 euro), bril (12 euro) en een tasje (17,50 euro). De pet en de bril waren ‘dead-stock’, dat betekend dat als andere winkels failliet gaan of bepaalde artikelen niet meer verkopen, ze de items wegdoen. Die items verkoopt Zipper dan weer. In feite is het tweedehands, want het is een soort afval. Maar, het is ook nieuw, want het is nooit gedragen. Het tasje wat ik kocht was wel gedragen, ik wilde al heel lang zo’n tasje voor gelegenheden waar ik niet veel spullen voor nodig heb, de meeste tasjes waren van polyester, maar deze zag er leer-ish uit dus ik koos deze (ik eet dan wel volledig vegan, maar tweedehands leer gaat bij voor tweedehands plastic, leer is duurzamer vind ik), er zit geen kaartje aan dus ik weet het niet zeker. Ik raakte met een medewerker aan de praat toen ik vroeg of de pet nieuw was, want hij zag er echt heel nieuw uit. Zij vertelde me het ‘dead-stock’ verhaal en vond het knap dat ik geen nieuwe kleren koop. Ik kan er wel om lachen, ik vind het helemaal niet lastig namelijk. Ik ben blij met al mijn ‘nieuwe’ items! Ik vergat trouwens alleen de bril op de foto te zetten, maar die komt binnenkort vast voorbij. Om 14:00 was ik best op tijd weer thuis. Ik kwam er helaas thuis achter dat de nepgamba’s die ik kocht bij de Vegabond deels beschimmeld waren, bummer. Ik zal ze even een mailtje sturen, maar ik heb geen zin om weer naar Amsterdam te reizen om ze om te ruilen vandaag, ik was net thuis. Ik had in de winkel beter moeten kijken, maar ik denk dat mijn enthousiasme de bovenhand had. Goed, de beschimmelde gamba ging bij het GFT-afval en de rest bewaarde ik, het was nog prima. Daarna ging ik mijn oom en tante ophalen bij Schiphol met mijn opa. Wat een gedoe was dat, want blijkbaar hebben ze het gehele ‘aankomst’ terrein afgezet. Je bent nu verplicht te parkeren en een eind te lopen, ook al is het ophalen 2 minuten werk. Goed, na 3 rondjes te hebben gereden en de verkeersagente te vragen zijn we maar naar ‘vertrek’ gegaan en hebben we daar afgesproken. Na het avondeten ging ik met mijn opa en oma weer mee terug naar Enschede. Het waren twee leuke dagen.

Woensdag
Vandaag is het feest! Onze lieve Darco is vandaag 3 jaar geworden! De tijd vliegt, ik weet nog zo dat hij een kleine puppy was, ook al is hij nu nog steeds mijn kleine baby. Daarom, hieronder een hondenmama-spam, leuk hè (de gekke foto met de hartjes eromheen is mijn favoriet)? Toen we hem voor het eerst gingen bekijken bij de fokker had ik nog rood haar hahaha, wat gek. Toen we nog geen hond hadden wist ik het niet, maar als je eenmaal een hondje hebt wordt het echt een familielid, een soort kindje van je. Ik was heel vroeg wakker vandaag, om half 8 al. Ik ging dus om half 9 al vroeg de sportschool in en daarna gauw omkleden en douchen. Wel fijn om zo’n lange dag te hebben. Ik deed daarna wat boodschappen met pap en ging stofzuigen. Nu ben ik dit weekoverzicht aan het afronden en zometeen ga ik naar Deventer, naar school. Ja, ik ga in mijn vakantie naar school, iel. Mijn vriend is er en we gaan samen naar zijn huis. Dus, eigenlijk ga ik niet naar school.

Mijn favoriete nummer van deze week: Sia – Angel By the Wings

Liefs,
Romee 

0 thoughts on “Weekoverzicht #40: in één dag naar de Zipper, Marbles Vintage, de Vegabond en Delicious Food in Amsterdam!”

  1. zeewiersalade in plastic
    Bij de toko verkopen ze ook vaak zeewier. Misschien kun je daar eens kijken wat ze hebben en zelf een salade maken?

    En ja beschimmeld eten kopen is wel vervelend 🙁 Als ik haast heb, overkomt het mij ook wel. Zo mogelijk ga ik ook weer meteen terug, maar naar Amsterdam heen en weer is wel een beetje veel van het goede natuurlijk… Had je een foto bij je mailtje gedaan 😛 ?

    1. Goed idee, thanks! Mijn plan was om het alleen te eten als ik uit eten ga, maar misschien zijn er nog andere oplossingen inderdaad. Alles was prima geregeld, ik heb het geld weer terug gehad gelukkig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *