Weekoverzicht #42: Een complete zero waste faal op het bevrijdingsfestival

Hoihoi, welkom bij weer een nieuw weekoverzicht waarin ik graag wil laten zien hoe ik leef zonder afval! Afgelopen week beleefde ik een enorme zero waste faal op het bevrijdingsfestival, at ik een nieuwe (die ik zelf nog niet kende) vegan bagel bij Bagels en Beans en weigerde ik ook biologisch afbreekbare rietjes! Lees je mee?

Donderdag
Vandaag begon een reeks aan dagen waarin ik alleen maar hoefde te werken. Vandaag werkte ik van 12 tot 5, dat is wel lekker want dan kan ik uitslapen. Op werk gebeurde er iets geks, ik werk in de supermarkt. Ik ben gevraagd om over een tijdje af en toe in de slagerij bij ons te gaan werken. En wat denk je? Deze veganist heeft ja gezegd. Ik ben altijd wel blij als ik wat extra uurtjes kan krijgen. Maar, uiteraard gaat het wel tegen mijn eigen principes in. Maar ik vind, het is mijn werk. Het is niet alsof ik het vlees opeet. Maar als iemand vraagt of ik weet hoe iets smaakt zal ik wel eerlijk antwoorden. Ik weet het namelijk niet. Op dit moment krijg ik in de bakkerij dat soort vragen ook vaak, en dan weet ik het ook niet. En veel van al die producten die we daar verkopen eet ik ook niet, dus het is een beetje hetzelfde. En eigenlijk vind ik het wel heel komisch. We gaan zien hoe het uitpakt haha. Na het werk had ik ‘s avonds een handbalwedstrijd. En ik kan met veel vreugde mededelen, dat we ein-de-lijk een keertje weer hebben gewonnen! Met 21-18 maarliefst, jaja. Ik had vandaag ook veel plezier in de wedstrijd en dan is het sowieso geslaagd voor mij.

Vrijdag
Vandaag werkte ik dus weer, maar ik mocht gelukkig iets later beginnen dan ik was ingepland, om 10 uur. Dus van 10 tot 17 werkte ik. ‘S avonds had ik de hele avond niets gepland en dat was wel erg lekker. Ik was lekker aan het bloggen geslagen en ik keek wat Grey’s Anatomy terug, ik had al een tijdje niet gekeken. Mijn voornemen is ook om alleen series en programma’s te kijken die ik ook écht wil zien. Bijvoorbeeld Grey’s Anatomy, Temptation Island, Zembla, Tegenlicht en nog een paar vaste dingen. Ik wil niet meer thuiskomen en gedachteloos naar TLC of MTV gaan zitten staren. Maar dat is zo makkelijk en lekker soms, hè? Mocht ik ooit alleen wonen dan heb ik ook liever geen kabel tv. Maar goed, je weet niet hoe het loopt en hoe huisgenoten daar over denken vooral hahaha. Van alle mensen die dat proberen hoor ik uiteindelijk alleen maar positieve verhalen. Meer tijd, eerder slapen, andere activiteiten krijgen prioriteiten, meer rust en zo gaat het nog wel even door. Tja, het is gewoon lastig denk ik.

Zaterdag
De laatste dag in een reeks werkdagen. Ik had veel zin in deze dag, dus toen om 6:20 de wekker ging sprong ik zowat uit mijn bed. Ik ging eerst werken van 7 tot 12. En daarna ging ik gezellig bij vrienden eten en drinken, we wilden rond het middaguur naar het Bevrijdingsfestival gaan op de UT in Enschede. Mijn vrienden hadden wat snacks gehaald voor in de middag, en het plan was om wat te gaan eten op het festival. Vond ik prima, de friet zit daar vrijwel altijd in karton, fine by me. Maar, uiteindelijk besloot toch iedereen om eten te gaan bestellen. En dat is wel echt een zero waste nightmare hoor. Plastic, plastic en nog eens plastic. Ik kon een heel eind gaan fietsen naar de supermarkt om eten te halen en te bereiden, naar de pizzeria fietsen (ook ver) en pizza in karton bestellen of ook eten bestellen, net zoals de rest. En dat laatste heb ik gedaan. Uiteraard was er ook nog de optie om voor mij alleen pizza te bestellen, maar daar was de vorige keer ook heel veel afval gemoeid. En daarbij kostte mij het 16,50 om één pizza te bestellen bij New York Pizza omdat de rest bij Domino’s bestelde en zij toen nog geen vegan pizza hadden (inmiddels wel trouwens, yes!). Dus, ik ben voor de makkelijke weg gegaan en heb een broodje falafel met wat friet besteld. Zero waste leven is vaak een kwestie van voorbereiden en dat was ik met deze impulsieve beslissing dus niet. Erg jammer allemaal, maar ik denk niet dat er veel te leren valt. Mijn beste optie was toch geweest om naar de supermarkt te fietsen denk ik. Maar goed, laten we hopen dat dit niet meer vaker gebeurd. Eenmaal bij het festival zelf was ik wél voorbereid, ik had mijn eigen beker meegenomen voor drankjes! Maar, waar dat vorige week zo goed ging, mislukte het deze week helemaal. Vorige week vroeg ik of ik het drankje in mijn eigen beker mocht, en de barvrouw schonk het vanuit de fles in mijn beker. Yes! Ze snapte het. Maar deze week vroeg ik het weer en pakte een barman een plastic beker met cola erin, schonk het over op mijn eigen beker en gooide de plastic beker weg. Ja, dit is dus niet de bedoeling meneer. Maar goed, jammer, maar zo snel geven we het niet op. Toen een vriend van me drinken ging halen nam hij mijn beker mee en vroeg of de cola direct vanuit de fles in mijn beker mocht. Maar ook dat kwam niet over en deze barman deed hetzelfde als het vorige. Frustrerend dit. Het was hartstikke warm en van de cola kreeg ik alleen maar meer dorst. Dus, ik heb een flesje water gekocht. Ja! Dat is wel heel lang geleden, want dat doe ik dus nooit. Maar, vandaag had ik niet zo veel keuzes meer over. En aangezien het hele idee met mijn eigen beker dit keer totaal niet werkte was ik er best wel klaar mee. Nog een gigantische zero waste faal vandaag. Balen. Het was dus één grote faaldag op dat opzicht. Maar! Het festival en de middag bij vrienden was wel heel erg gezellig geweest, dus dat is wel fijn. Toen het was afgelopen waren mijn benen helemaal op en kon ik lekker slapen.

 

Zondag
Vandaag werd het nog mooier weer dan gisteren, dus we (mijn vrienden en ik) hadden plannen gemaakt om lekker naar Het Rutbeek te gaan, een plas in Enschede. Ik ben hier veel meer fan van dan het zwembad. Het is gratis en bevat geen chloor en weet ik veel wat allemaal. Al ben ik wel echt een waterrat, ik heb niet gezwommen. Dat is dus wel een voordeel van een binnenzwembad, het is niet zo koud. En dat is Het Rutbeek nu nog wel. Ik nam mijn eigen lunch mee en in de supermarkt kocht ik niets uiteindelijk. Vorige keer ging ik mee met vrienden om lunch voor hen te halen, en kocht ik een blikje cola. Dit keer wist ik het te weerstaan, goed voor mijn gezondheid én geen afval, yes! Eenmaal thuis zat ik nog heerlijk even in de tuin en daarna ging ik door naar pap. We gingen barbecuen! Jammer dat ik gisteren geen tijd had gemaakt om even naar de markt te gaan voor wat champignons, deze zijn heerlijk aan een spiesje, hmmm. En natuurlijk had ik ook andere groenten mee kunnen nemen om te grillen. Misschien is het wel een keer leuk om een post te schrijven over vegan, zero waste opties voor op de barbecue! Maar goed, vandaag stonden salade, stokbrood en veganistische burgers op het menu, ook lekker! Nog een beetje sorbetijs toe en hmmm. Uiteindelijk weer terug naar mam en daarna door naar het station om mijn vriend op te halen. Ik ben gek op dagen zoals deze!

Maandag
Het is weer zover, school. Tja, aan iedere vakantie komt een einde. Het is altijd zo snel. Maar goed, het wordt weer tijd om aan de bak te gaan en ik begin er met goede moed aan. Ik heb geen zin in herkansingen waar ik me druk om moet maken in de zomervakantie! En die begint al over 9 weken, yes! De eerste dag van een kwartiel is altijd even slikken voor mij, het werk lijkt allemaal een beetje overweldigend. Maar goed, kalm blijven, schouders eronder en knallen maar. Hopen dat de vakken een beetje leuk uitpakken ook! Ik begon pas om 11:45 en om 14:45 waren we ook weer klaar. Mijn vriend en ik gingen nog even gauw lunchen in het centrum van Deventer en daarna door naar Harderwijk. We gingen lunchen bij Bagels en Beans, hmmm. Ik ben echt fan van Bagels en Beans, ze hebben veel vegan opties en daarbij is er veel biologisch. Het is prijzig, maar dat vind ik nooit zo’n probleem. Ik had vandaag de Dutch Weed Burger, die was volgens de serveerster vegan. En ooo wat was het lekker, genieten dit. Ik raad je dit echt aan. Bij de bagel nam ik een water, dus ik vroeg niet om een water zonder rietje, want normaal serveren ze water nooit met een rietje. Maar, de serveerster kwam aan met een rietje in een lege beker met een glazen flesje water erbij. Ik zei dat ik het rietje niet nodig had. Ze zei: ‘Maar het rietje is biologisch afbreekbaar hoor!’. Goed bedoeld, maar ik ben helemaal geen fan van wegwerpproducten, biologisch afbreekbaar of niet. Ze gaf me wel wat inspiratie, want over dit issue wil ik nog een blogpost gaan schrijven. Even kort samengevat: biologisch afbreekbaar is een goede stap vooruit, maar niet de oplossing! Ten eerste heb je een rietje helemaal niet nodig, en ten tweede zijn wegwerpproducten gewoon een stom idee in het algemeen. Waarom iets maken als je het toch gaat weggooien? Maar goed, het is in ieder geval beter dan plastic. Wel vergat ik het servetje te weigeren, shit. ‘S avond zaten we nog even op het terras waar ik nog een keertje sorbetijs at, echt, het is een wonder dat ik nog niet ben aangekomen. Ik heb op dit moment een vetpercentage van zo’n 18,8%, maar ik wil het graag nog iets lager. Ik ben niet op streng dieet maar probeer wel kleine dingen een vaste routine te maken. Water drinken bijvoorbeeld, altijd. Of standaard één bolletje ijs bestellen in plaats van twee. Zelf popcorn maken en niet uit die voorverpakte zakjes vol met zout. Dat soort mini-dingen, en het werkt (gelukkig)! Nou sport ik tegenwoordig ook wel weer meer, zo’n 5 keer per week. Ach, we zullen zien hoe het gaat de komende zomer.

 

 

Dinsdag
Vandaag begon school om 9:15 en moet ik om 6:30 opstaan. En ik stond zó chagrijnig op! Verschrikkelijk. En het wordt alleen nog maar erger omdat ik dan boos ben op mezelf omdat ik chagrijnig ben. Snap je het nog? En herken je het? Het was hartstikke druk in de trein waardoor ik in een hoekje stond en het was heel warm. En daardoor ging ik echt even heel slecht! Ik werd duizelig, ging heel erg zweten terwijl ik het koud had, kreeg hoofdpijn en werd gigantisch misselijk. Uiteindelijk ben ik half op de grond gaan zitten en ik hoopte vooral dat ik op niemand zou kotsen. Eenmaal weer uit de trein deed de frisse lucht me goed, maar de rest van de dag voelde ik me eigenlijk niet zo prima, vooral de misselijkheid bleef. Pas ‘s avonds toen ik een handbalwedstrijd had trok het allemaal weer weg. Ik ben geen fan van pijnstillers, want dat onderdrukt de symptomen alleen maar en helpt eigenlijk niet echt voor het echte probleem (voor zover ik weet, ik ben geen dokter). Dus daarom neem ik die vrijwel nooit, of ik moet wel echt iets hebben. Ik heb ooit mijn teen verbrijzeld en toen smeekte ik om pijnstillers, en op een gekke manier vergelijk ik de rest altijd daarmee en neem geen paracetamol of wat. Anyway, ‘s avond had ik een wedstrijd die we verloren maar waar ik wederom (net als vorige week) wel plezier in had. Lekker zweten met dit warme weer, het doet me goed!

Woensdag
Weer uitslapen! Tot 8:15. Hmmm. Tijd voor een goede dag, ik ben uitgeslapen, de zon schijnt en ik ben in een hele goede bui. Op school had ik les tot 13:15 en toen pas om 14:00 weer. En dat werkt blijkbaar altijd heel demotiverend met dit weer, uiteindelijk waren we in de les van 14:00 met 5 mensen. Zowaar een privéles! Ik snap het ergens wel, het was heerlijk weer vandaag. Maar, ik heb goede stappen kunnen maken voor het eerste deel van de toets, dus ik ben blij dat ik ben gegaan! Na school had ik even een dipje in de trein waardoor ik in slaap viel, haha! Eenmaal thuis snel wat eten (een simpel glazen potje HAK bonen, ik ben gek op bonen), stofzuigen en door naar de sportschool. Ik krijg het meeste gedaan als ik meteen doorga, want als ik eenmaal op die bank ga zitten dan is het moeilijk om er weer af te komen! In de sportschool weer flink zweten, ik deed vandaag een groepsles (ook al was ik alleen haha) Bootcamp. En dat is echt sick zwaar. Echt. Misschien kwam het door de warmte maar jeetje. Ik ben wel weer 10 kilo lichter (geintje natuurlijk). Ik vraag me af of dit de reden is dat ik alleen was, maar dat is wel vaker zo. Ik heb een redelijk goede conditie vind ik zelf, maar het was echt zwaar. Goed, sporten? Check. Eenmaal thuis nog even in mijn moestuintje gewerkt en gedoucht. Ik plantte vandaag wat wortelplantjes naar buiten! Hopen dat het vanacht nog even lekker gaat regenen. Ik kan als moestuinvrouwtje soms echt blij worden van regen, haha! Mijn vriend komt vanavond weer langs voor Hemelvaart en dus ging ik nog even naar de supermarkt voor wat ontbijt voor morgen. Hij wilde graag magere kwark. Shit, dat hebben ze niet in glas. Bij de Albert Heijn hebben ze wel biologische volle yoghurt in glas, die ik zou kiezen als ik niet vegan zou eten. Maar, het was niet voor mij. Ik ging uiteindelijk voor biologische magere kwark in plastic. Ik nam het potje vooraan, waar geen deksel op zat. Uit ervaring in de supermarkt weet ik dat als de deksel weg is niemand het meer koopt. Zo zonde, het product is namelijk nog prima! Je moet er even voorzichtig mee zijn in je tas, maar het lukte me prima. Heb ik toch nog wat voedselverspilling voorkomen vandaag! Eet jij nou ook niet vegan maar wil je wel letten op je afval? Dan raad ik je aan de yoghurt te nemen, die is wel in glas bij de Albert Heijn. Wellicht hebben ze in andere supermarkten nog meer opties, maar ik let er nooit zo op omdat ik het niet koop. Ik wou dat de vegan opties eens in glas zouden komen! Kan je het niet vinden in de supermarkt? Dan raad ik je aan om naar een boerenmarkt (of boerenwinkel) in de buurt te gaan. Daar hebben ze het wellicht, en anders zou je met de boer kunnen overleggen wat de opties zijn! Het is inmiddels al bijna 22:00 en ik heb vandaag veel gedaan en tussendoor niet stom televisie gekeken, ik ben trots op mezelf. Al moet ik wel bekennen dat ik Zembla nog even terug ga kijken, want dat wil ik echt even zien (ik kijk het bijna altijd). 

foto 3

Mijn favoriete liedje van deze week: Drake – Nice for what

Ik tekende afgelopen week een paar petities. Ik vind petities een mooie manier om je stem te laten horen en te laten zien wat jij belangrijk vind. Ik tekende:
– Deze petitie aan ministers van Landbouw en internationale toezichthouders, waarin er wordt gevraagd voor beter transport van vee. Vooral het vervoer van vee via schepen is verschrikkelijk.
– Deze petitie van Amnesty International waarin de president van Egypte wordt opgeroepen om de aanklachten tegen een activiste voor vrouwenrechten in te trekken, de aanklachten zijn verzonnen.
– Dit manifest voor een klimaatveilig en duurzaam vliegbeleid. Als we zo door gaan met vliegen gaan we de klimaatdoelen nooit halen. De echte prijs voor vliegen moet worden betaald in geld vind ik, nu is het goedkoop en wordt de prijs betaald door de aarde, in milieuschade.

Dat was het weer voor deze week!

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Weekoverzicht #42: Een complete zero waste faal op het bevrijdingsfestival”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *