Weekoverzicht #43: in één week drie keer naar de MacDonalds?

Hi! Welkom bij mijn afgelopen weekoverzicht! Leuk dat je meeleest 🙂 In deze weekoverzichten deel ik hoe ik probeer te leven zónder afval en mét positieve impact. De afgelopen week vierde ik Hemelvaart, deed ik schoenen ‘weg’ en ging ik maar liefst drie keer naar de MacDonalds!

Woensdag (nog een keertje ja)
Zoals ik het vorige weekoverzicht had afgesloten is het eigenlijk niet gelopen. Mijn vriend kwam pas om 00:00 aan op station Enschede en toen besloten we om dan ook maar even op een terrasje te gaan zitten. Ik dronk alleen iets (zonder rietje uiteraard), dus dat was zonder afval. Dat is het vrijwel altijd wel op het terras. Maar ik had inmiddels ook al heel erge honger gekregen want ik had om 17:00 al gegeten en daarna heel veel dingen gedaan. Dus, waar ik Enschede kan je om 01:00 ongeveer nog eten? Ik had drie opties die ik goed kende, Jinõs, De Muur en de MacDonalds. Bij Jinõs zit alles in plastic en styrofoam (iel!), dus die valt zeker af. Bij de Muur kan ik friet nemen in een dun papieren zakje, maar ik had ook wel zin in een burger (een vreetaanval, ken je vast wel). Dus, op naar de MacDonalds. Ik nam een grote friet met een veggieburger (die is vegan). Ik neem al een hele tijd geen saus meer bij mijn friet, want dat zit in plastic en eigenlijk mis ik het ook niet echt. Prima compromis. Drinken neem ik er ook nooit, en ik had immers al wat gehad op het terras. Toen de bestelling klaar was nam ik het hele dienblad mee, en dat is nog wel iets wat anders kan. Als ik alleen de burger en de friet van het blad haal, dan gebruiken ze het opnieuw (heb ik al eens gezien bij iemand anders). Waarom is dit belangrijk? Omdat er standaard een papieren placemat en servet op een dienblad wordt gelegd. En die wil ik niet. Maar goed, na een goede midnight snack gingen we naar huis. Het karton van mijn aankopen bij de MacDonalds nam ik mee naar huis om daar te recyclen.

foto 2-1
Een McVeggie en een grote friet bij de MacDonalds. Het kartonnen pakje van die friet is niet te zien.

Donderdag
Wat een lang weekend voor de boeg, heerlijk! Vandaag stond een kantinedienst op de planning, bij Tex Town Tigers. Van 12 tot 4 was ik er en toen ging ik gauw weer naar huis. Eenmaal thuis gingen we pannenkoeken bakken! Daar had ik zin in, ik heb sinds ik vegan ging nog helemaal geen pannenkoeken gehad. Receptje gevraagd aan een mede-vegan en bakken maar! Je kan gewoon een pak pannenkoekenmix kopen. De ei vervang je voor appelmoes en de melk voor ongezoete sojamelk. Simpel, niet? Ook voor mensen die niet 100% vegan willen gaan maar wel wat kleine aanpassingen willen doen is dit een goede, je proeft het verschil bijna niet. Een van ons had zelfs een vegan pannenkoek op zonder dat hij het wist (ik was namelijk de enige die vegan at aan tafel en de rest had ‘normale’ pannenkoeken). Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Rond een uur of 7/8 gingen we met z’n drieën door naar een andere vriend en even later gingen we vanuit daar door naar Sprakel in Lonneker. Daar is met Hemelvaart altijd een heel leuk open-lucht feestje met hele leuke cover-bands! Vorig jaar ging ik voor het eerst en ik was heel blij verrast (verder is er namelijk niet zo gek veel te doen in Lonneker, sorry not sorry). Het was een leuke avond waarin ik ook nog twee zero waste drankjes heb gescoord! Het wordt al een goede gewoonte om mijn eigen beker mee te nemen en dan te vragen of ik mijn drankje daarin mag. Goed om te weten: het is belangrijk om te zeggen dat je het drankje direct uit de fles wilt. Er werd vandaag gehoor aan gegeven en ik was blij geslaagd! Maar goed, na het feestje hadden we weer honger. Dus, we gingen weer naar de MacDonalds! O jeetje, zo kom je er nooit en zo kom je er iedere dag. Maar goed, hetzelfde ritueeltje als gisteren. Alleen mijn plan om de placemat te laten staan lukte niet omdat we met wat meer personen waren en ik niet alles in mijn handen kon dragen. Jammer.

foto 1
Dit is dus mijn eigen beker met een cola erin, het is helaas niet zo goed te zien

Vrijdag
Tijd voor mijn vriend om weer naar huis te gaan want ik moest vandaag de hele dag werken, van 1 tot 8. Tot sluitingstijd in de supermarkt werken is niet leuk, want 8 uur is nooit 8 uur. Het wordt bijna altijd half 9. Wat ik zelf niet meer doe is 5 minuten voordat de supermarkt dicht gaat er nog heen gaan omdat ik weet hoe vervelend dat is nu. Dan maar de volgende dag die boodschapjes doen. ‘S Avonds keek ik nog een aflevering van een nieuwe serie waar ik totaal verslaafd aan ben geraakt: The Handmaid’s Tale! Een hele tijd geleden vertelde ik dat ik met Game of Thrones was gestopt omdat het me gewoon niet vanaf het begin pakte (oké nou, de eerste afleveringen wel maar daarna niet meer), en met die gedachte kijk ik nu ook naar andere series. Het moet me meteen pakken, anders kijk ik niet door. En deze serie is goeeeed! Het is ook een winnaar van 8 Emmy Awards! Ik ben fan. Ik keek niet door want de volgende dag moest ik weer vroeg op.

Zaterdag
Daar ging hij weer, de wekker om 6:20. Ik werkte vandaag van 7 tot 17 namelijk. En toen ik klaar was had ik echt zin om een avondje lekker niets te doen en op de bank te ploffen met een goede serie. And so, that’s what I did. Wel ging ik direct naar de markt om nog wat boodschapjes te scoren. Alles ging al dicht dus het was wat lastig, maar ik heb wat dingetjes weten mee te nemen. Ik kocht een bloemkool, champignons en twee Portobello’s, allemaal uit Nederland! Ik liep tevreden weer weg. Ik betaalde er in totaal 4 euro voor. Ik wilde dinsdag een pasta gaan maken met champignons en een soort vegan ‘roomsaus’. Helaas weet ik die ‘roomsaus’ (nog!) niet zelf zero waste en vegan te maken, dus ik kocht het in de supermarkt. En toen ik lang in de rij moest wachten zwichtte ik ook voor een grote plastic zak met Japanse mix erin.. Shit, shit. Het lijkt wel dat als ik eenmaal iets koop waar ik eigenlijk niet 100% achter sta, ik makkelijker nog een keer zwicht voor zoiets. Raar, niet? Maar goed, iedereen is wel eens zwak. Ik maakte als avondeten een stukje stokbrood met een vegan ‘kipburger’ die pap nog over had en ik meekreeg, nog een ‘kipburger’ en meteen wat champignons die ik net had gekocht. Lekker maaltje! Nu is het tijd om lekker in bed te gaan chillen met een goede serie. Ahhh, dat is fijn. Vandaag besloot ik trouwens ook om een paar oude sneakers weg te doen. Ze waren echt zo versleten dat ik ze echt niet meer aan kan. Deze gaan in de Textielbak binnenkort. Ik heb hieronder nog een foto ingevoegd van hoe ze eruit zagen toen ik ze kocht.

Zondag
Zondag, maar niet zomaar een zondag! Moederdag! Tijd om de aller-aller-aller liefste moeder van de hele wereld maar eens even te bedanken en verwennen! Vroeg uit de veren dacht ik, om ongeveer half 9, voor een ontbijt op bed. Helaas zat mam zelf al beneden dus dat mislukte haha. Wel even wat croissants met kaas gemaakt voor haar en een heerlijk taartje met aardbeien (ook zelf gemaakt tijdens werk in de bakkerij)! Nee, beiden niet vegan, maar je moet je eigen waarden niet doordrukken op anderen. In de middag gingen we naar mijn tante, waar oma ook kwam. Gezellig gekletst en gegeten. Grappig, zo alle moeders bij elkaar. Ook deze avond keek ik ook weer The Handmaid’s Tale, I am hooked.

Maandag
School begint weer, maar ook deze week is niet zo lang (vooral de dagen erin niet). Vandaag ging ik naar school van 10:15 tot 13:15. Daarna ging ik met mijn vriend samen naar het terras, het was veel te mooi weer om binnen te zitten. Genieten! Ik probeer niet vol in de zon te gaan zitten, maar ondanks dat kun je zo prima genieten van het mooie weer. De Brink in Deventer is een mooi plekje. We zaten bij de Sjampetter. Ze hadden op de kaart precies aangegeven welke gerechten veganistisch waren, wat fijn! Dat is echt een dikke plus, dan hoef je niet altijd te vragen of iets vegan is. Er was één veganistisch lunchgerecht maar helaas was die op. Ik mocht wel een dinargerecht bestellen dan. Ik ging voor de groenteburger. De ober vroeg of ik er friet bij wilde. Ik dacht nog even: ‘Misschien moet ik nu vragen of ik er ketchup bij mag?’, maar omdat het gerecht vegan was dacht ik dat het wel over kwam. Maar nee dus, ik kreeg mayo bij de friet. Ik vroeg aan de ober of het vegan mayo was, maar dat was niet zo. Ik vond het gek, hij wilde het mee terug nemen maar dan gooien ze het weg en dat is zonde. Mijn vriend at de mayo op en ik kreeg nieuwe ketchup. Ik vind dingen soms te vanzelfsprekend denk ik. De groenteburger was wel lekker, maar niet geweldig. De volgende keer hoop ik dat het lunchgerecht er is, die leek me lekkerder. Ook vergat ik het servetje te weigeren. Ik had ook wel zin in een Radler o,o% van Grolsch, maar bier is niet altijd vegan. Ik drink echt nooit bier eigenlijk, dus ik heb het uitgezocht. Meerdere sites bevestigden dan Grolsch wel vegan is, dus ik bestelde er een. Rond een uur of vijf gingen we weer naar huis. Ik at hele lekkere pasta. Mijn vriend kookt altijd apart voor mij, en dat vind ik heel lief. Ik probeer meestal wel te helpen met het koken. Na het eten gingen we weer naar het terras haha. Je moet genieten met dit weer, niet? Op de fiets met dit zonnetje erheen, heerlijk. Bij Walhalla, een leuk plekje aan het water bij Harderwijk. We kwamen wat collega’s van mijn vriend tegen en uiteindelijk gingen we nog naar een kroeg. Ik had bij Walhalla een Amaretto gehad, die zat ik glas. Bij de kroeg had iemand anders dit weer voor mij besteld (kerels doen dat zo vaak ongevraagd haha, je kent het wel), maar omdat we buiten stonden kreeg ik het in een plastic beker! Iel. Glas mocht niet mee naar buiten. Het voelde heel gek om met een plastic beker in mijn hand te staan eigenlijk. Als ik zelf had kunnen kiezen had ik niets besteld, maar het is wel heel onbeleefd om een drankje van iemand anders te weigeren denk ik. Maar goed, niets aan te doen denk ik? En ja, voor de derde keer deze week gingen we wéér naar de MacDonalds! Oooo, wat erg. Ik wil dit bedrijf echt helemaal niet steunen, maar als je honger hebt, dan heb je honger. Bestond er maar een duurzaam, goedkoop, zero waste alternatief voor de MacDonalds… Maar goed, het is in ieder geval plasticvrij en vegan. Het werd best laat voor een maandag, maar dagen zoals deze zijn perfect.

Dinsdag
Toen om 7:50 de wekker weer ging, viel het best mee. Dit zijn normale tijden om op te staan vind ik. Ik begon ook pas om 10:15 op school, ideaal. Om 13:15 was ik ook weer vrij. Ik ben daarna wel meteen naar huis gegaan. Ik wilde op school gaan werken, maar het huiswerk van deze weken is nog zo minimaal dat ik eigenlijk ook wel thuis wat kan doen. Ik zit alleen op school als ik veel te doen heb en me echt goed moet kunnen concentreren. Eenmaal thuis deed ik een aantal dingen van mijn to-do lijstje en dat voelt weer lekker goed. Ik maakte rond etenstijd een lekker maaltje voor mezelf. Pasta met champignons, asperges en vegan ‘roomsaus’, hmmmm. Ik probeer niet te veel pasta te eten eigenlijk, want van zetmeel kom ik snel aan (dus vooral van pasta, brood en aardappels). Maar zoals je weet was ik deze week toch al zo goed bezig (#not) dus dit kon wel. Maar, na het eten heb ik mezelf wel even een trap onder m’n kont gegeven en ben ik naar de sportschool gegaan voor een goede Abs & Core training. Ik ben best lang niet geweest. Maar als ik het bekijk in weken dan heb ik vorige week 3 keer gesport (maandag, dinsdag en woensdag) en dat is volgens mij meer dan de gemiddelde Nederlander dus ik hoef me helemaal niet zo slecht te voelen. Niet dat ik dat doe hoor, het zal me wat. Maar, het moet uiteraard geen gewoonte worden, mijn gezondheid neem ik niet voor lief. Ik vond het wel even interessant om op zoeken hoe vaak de gemiddelde Nederlander eigenlijk sport. 56% van de Nederlanders sport minimaal één keer per week (bron). Op deze zelfde site staat dat slechts 6% van de Nederlanders regelmatig sport. Jeetje, dat is wel heel weinig. Maar, wat is regelmatig dan vraag ik me af? Ik stuitte ook op dit rapport van de World Health Organization, misschien wel interessant.

foto 3

Woensdag
Ik sliep uit tot half 11, jeetje. Het kon ook, want school begon pas om 13:15. Thuis ging ik eerst even stofzuigen en toen om 12:00 naar school. Ik heb spijt dat ik ben gegaan. Het was mijn enige les, en we hebben niets gedaan. De docent gaat altijd voorin de klas zitten  en zijn eigen werk doen, en als je vragen hebt kan je die stellen. Ik had geen vragen dus ik zat daar maar te werken aan de opdrachten. Het is de een van de weinige docenten die zo werkt, en ik vind het maar niets. Ik was ook de enige van mij klas die kwam opdagen, zoals wel vaker gebeurd. Maar ik ben er ook wel klaar mee nu. Uiteindelijk ging ik na 45 minuten ook weer richting huis, de paar mensen die er waren van een andere klas gingen ook weg. Spijt hoor je eigenlijk niet aan te doen. Want ik heb veel gedaan in de trein en ook in die 45 minuten, maar toch. Ik kan me hier best boos over maken, dit kan toch nooit de bedoeling zijn? Ik ben inmiddels weer thuis en schrijf dit laatste stukje van dit weekoverzicht. Straks heb ik een handbalwedstrijd, hopen dat we gaan winnen!

Mijn favoriete nummer van deze week: Drake – Nice for What

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Weekoverzicht #43: in één week drie keer naar de MacDonalds?”

  1. Mijn zusje had een ei-allergie en mijn moeder maakte vroeger gewoon pannenkoeken zonder ei. Dus bloem, melk en een snufje zout. Gaat prima! Je kunt evt. wat zelfrijzend bakmeel gebruiken als je een beetje meer body wil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *