Weekoverzicht #46: ik gebruik vrijwillig plastic?

Hoihoi, leuk dat je er weer bent! Helaas was mijn vorige weekovericht niet zo heel spannend, maar deze week zit weer vol zero waste ervaringen. De afgelopen week oogstte ik voor het eerst weer wat groenten uit mijn moestuin, haalde ik vaak verpakkingsvrije broodjes en vertelde ik eerlijk dat ik af en toe ook wél vrijwillig plastic in mijn leven laat! Lees je mee?

Donderdag
Ik had vandaag maar één les, maar daar ging ik niet heen. Het was weer alleen voor vragen. Ik ging wel naar school, om nog even mijn deadline af te werken voor morgen. Ik had wat restjes van eergisteren mee naar school, veganistische pasta. Zero waste tip van mij: kook ’s avonds wat meer, dan kan je de rest de volgende dag als lunch meenemen. Lekker, en simpel. Voor mij (als vreetzak haha) was dit nog niet genoeg, want ik ging nog even lunchen in het centrum van Deventer met mijn vriend. We zaten bij A Taste of Honey. Ik had er nog nooit geluncht, we proberen beiden graag nieuwe dingen uit. Bij Taste of Honey hebben ze veel vegetarische opties, dat is fijn. Helaas geen veganistische dingen geloof ik, maar met toeval was de bagel van de maand wel vegan. Die heb ik dus lekker genomen. Ik dronk kraanwater, dat serveren ze! Daar was ik heel blij mee, want water in een flesje (ook al is het van glas) vind ik onzin (in verband met de impact van het shippen, en lokaler dan kraanwater kan je niet krijgen geloof ik). Ook kregen we niet standaard een servetje bij de bagel, dus onze lunch was helemaal afvalvrij, heel fijn! Ik geef dit plekje wel 4 sterren op Tripadvisor. Qua milieuvriendelijkheid vind ik dat ze goed op weg zijn. Maar ik zit toch liever echt op de Brink, een terrasje waar je lekker op het plein kunt uitkijken. De locatie van A Taste of Honey vond ik toch iets minder. ’S Avonds maakte ik nog wat afvalvrije popcorn met mijn popcornmachine terwijl ik de EK kwalificatie van de Nederlandse handbaldames keek en daarna ging ik nog lekker even naar handbaltraining.

Vrijdag
Ik ontdek deze dagen wat ik allemaal kan met deze nieuwe telefoon. Vandaag begon ik namelijk met mijn eerste PodCast op de Podcast App. Ik luisterde naar de minimalists podcast. Zo lekker in de trein als ik geen zin heb om een boek te lezen. Vandaag plaatste ik een bericht op Instagram, die ik best belangrijk vind. Ik liet namelijk zien welk plastic ik wél in mijn leven laat zo af en toe. Als het om leven zonder afval gaat vind ik niet dat alles te perfectionistisch moet overkomen. Ik koop ook plastic soms, ik ben niet perfect. En in deze situatie wilde ik dat ook helemaal niet. Ik had namelijk een aantal producten van de Vegetarische Slager ingeslagen. Die producten zijn zó fijn, ze maken vegan leven nóg makkelijker en lekkerder. Aan de ene kant wil ik ze weigeren, want het zit in plastic. Maar dan heb ik echt het gevoel dat ik mezelf iets ontzeg, en dan wordt het hele doel niet meer leuk, maar een onthouding. Dat wil ik dus niet. Ik probeer te leven zonder afval waar dat kan, wat in mijn geval op heel veel vlakken is, maar niet alles. Ik koop dit plastic niet elke week, maar af en toe, om mezelf een beetje te verwennen. Ik had vandaag ook een nieuw product van de vegetarische slager kocht: de kipkerrie salade! Ik was er al heel lang naar op zoek, maar kon het in Enschede niet vinden. In Deventer wist ik het laatste pakje te bemachtigen! Ik ging naar de AH in Enschede en kocht twee broodjes in mijn eigen katoenen zak en smullen maar. O. mijn. God. Wat is dit lekker! In dit soort situaties snap ik dus echt niet meer waarom je vlees verkiest boven vega, want dit is echt net zo lekker, misschien wel lekkerder! Want vaak vinden vleeseters de smaak de reden om vlees niet te laten staan, ik vind dat niet gegrond met deze vervangers. Maar goed, ieder zijn ding hé. Goed, vandaag had ik ook mijn tweede afspraak bij de laser in het ziekenhuis, om mijn oksels permanent te ontharen. Ik laat er nog niet te veel over los, want ik ben van plan aan het eind de resultaten apart in een blogpost te vertellen! Ik ben in ieder geval heel blij dat ik dit doe. ’S Avonds werkte ik na het sporten nog even in mijn tuintje, de tomatenplantjes groeien als kool haha! Ik vind het zo leuk, alles staat vol. Ik wil mijn tuintje het hele jaar vol gaan krijgen, dat vereist wel een hele goede planning. Binnenkort ga ik een boekje bijhouden om mijn bevindingen en planning bij te houden over de moestuin!

Zaterdag
Ik werkte de hele dag, van 7 tot 5. Een volwaardige werkdag. Ik werk deze maanden wat meer dan normaal, en dat beloofd een mooi loon de volgende keer! De tijd vliegt meestal ook best wel. Na het werk keek ik de handbalwedstrijd van die middag terug, de Nederlandse handbaldames hadden gespeeld. Dik gewonnen, maar vooral leuk om wat jong talent op het veld te zien vind ik (nou zijn alle topsporters jong vind ik haha, maar goed). Tegen een uur of 9 had ik een feestje. De vader van een goede vriend werd 60! Man, wat was dat een topfeestje. Lekkere muziek, drankjes, gezelligheid. En het mooiste van allemaal, een huwelijksaanzoek. Wat voel je je dan vereerd als je daarbij mag zijn. Kippenvel, overal. Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad! Het is me ook gelukt om de wijn te laten staan! Oké, nu klink ik wel als een gigantische alcoholist (dat ben ik niet hoor). Wijn is niet vegan, en daarom probeer ik het niet meer te drinken. Ik ben sowieso al niet zo’n fan van wijn, maar af en toe wilde ik het nog wel eens drinken. Ik begon de avond met cola en kwam toen op het briljante idee om op Radler over te gaan. Bier en wijn zijn vaak niet vegan, maar Grolsch wel! Normaal bier lust ik niet, maar Radler wel. Mooie oplossing zo. Het feestje was helemaal afvalvrij, wiehoee. Omdat het zo’n gezellige avond was zijn we uiteindelijk nog even de stad in gegaan! Daar kwam ik een oude vriend tegen die ik ken van zo’n 5 jaar geleden. En dat is gek! Maar wel heel leuk natuurlijk. Toen ik wat jonger was en op vakantie ging met mijn ouders ging (nu nog steeds hoor) zocht ik meestal andere jongeren op, en uiteindelijk hadden we altijd een hele leuke groep met Nederlanders waarmee gave dingen deden. Dit was dus iemand die ik kende uit Turkije, en hij woont helemaal niet in Enschede! Zo realiseer je je maar weer hoe de tijd vliegt, jeetje.

IMG_20180606_122419_803.jpg

Zondag
Ik sliep tot half 2 want ik was uit geweest, totdat pap me wakker maakte. Hij zocht iets. Goed, dan sta ik ook maar meteen op. Ik was de rest van de dag nog wel een beetje moe, dat vind ik wel een nadeel van tot laat in de stad hangen. Ik sloeg de sportschool dus ook maar over vandaag, moet kunnen. Ik werkte mijn blogpost voor morgen helemaal af, en ik ben trots op het resultaat! Vandaag oogste ik ook twee radijsjes uit mijn moestuin, joeee! Eentje was mislukt helaas, die had ik er eerder uit moeten halen denk ik. Zo leer ik iedere keer weer bij. Het geeft zo’n kick om je eigen groenten en fruit te telen, zo realiseer je je maar weer hoe veel werk het kost om voor eten te zorgen. ’S Avonds keek ik een aflevering van Tegenlicht, en ik vond het heel interessant. Mocht je die gemist hebben, ik zou je zeker aanraden hem terug te kijken. Het gaat over Koeweitse jongeren.

IMG_20180606_122428_162

Maandag
8:15 en was alweer wakker. Het lukt me steeds beter om elke avond mijn telefoon beneden te laten liggen als ik naar bed ga. Als ik opsta is op mijn telefoon kijken dus niét het eerste wat ik doe, wat ik fijn vind. Als ik alleen slaap dan heb ik daar vaak de neiging toe. Dat is nu minder aan het worden, yess. Mezelf meteen in sportkleding gehezen en op naar de sportschool, tijd voor een lesje Barbell Strength. En jeetje, wat was het druk! We waren met 9 mensen, en normaal ben ik bijna altijd alleen. Zo druk is het nog nooit geweest. Leuk wel! Ik heb wel eens gelezen dat veel mensen fanatiek op maandag sporten, omdat er dan een nieuwe week begint en ze frisse moed hebben. Misschien dat dat het is, maar misschien is het altijd wel zo druk rond deze tijd om maandag, ik ben er normaal gesproken nooit dus who knows. Na het sporten meteen wat productieve dingen van mijn to-do lijstje gedaan en dat is fijn. Zo mailde ik Groenlinks en Triodos bank om de post die ik heel af en toe van hen krijg stop te zetten. Hieronder zie je wat voor soort post ik soms krijg. Lief bedoeld, maar nee bedankt. Met kerst vorig jaar kreeg ik maar liefst twee kaartjes van Groenlinks! Ik kreeg van Groenlinks al een mailtje terug met  het bericht dat ik geen post meer ga ontvangen (naast belangrijke bankzaken dan), top!  School begint pas om 15:00 vandaag dus ik kan veel gedaan krijgen. Wel een nadeel dat ik pas om 18:00 weer vrij ben. Na school ben ik meteen in bed gekropen met The Handmaid’s Tale en popcorn. Ik was best gaar van deze dag.

Dinsdag
School viel me gisteren een beetje zwaar (met hoofdpijn), en vandaag ging het niet veel beter. Wel hadden we het vandaag op school over circulaire economie, een van mijn favoriete onderwerpen. Na de tijd raakte ik nog met klasgenoten in gesprek over mijn levensstijl en bedrijf. Ik vind het altijd zó leuk als mensen geïnteresseerd zijn in groene onderwerpen en mij haha. Ik vind het wel altijd grappig om verbazing te horen of mensen te zien nadenken. Sommige dingen zijn voor mij heel normaal geworden, en dat geldt niet altijd voor andere mensen. Dat vergeet je snel. Ik zou nooit meer terug willen naar een milieuonvriendelijke(re) lifestyle, ik ben gek op hoe ik nu leef. Na school haalde ik gauw nog even een broodje bij de Albert Heijn. Verpakkingsvrij in mijn eigen katoenen zakje. Ik had namelijk nog wat over van de kipkerrie salade van de Vegetarische Slager! Hmmm, smullen. Wel heel erg leuk om te vertellen trouwens: deze week heb ik al meerdere berichtjes van volgers gekregen over waar ze de vleesvervangers kunnen kopen of dat ze het gaan proberen! Dat doet me heel goed, fijn om te horen. Ik denk dat mijn tijd als influencer toch is begonnen haha.. O nee, dat klinkt zo fout. Ik hou helemaal niet van dat soort termen. Na het avondeten, waar ik bij het broodje wat frietjes at, ging ik sporten. Ik had vandaag alweer flinke spierpijn in mijn benen van gisteren, dus vandaag deed ik een Abs & Core groepsles. Ik wil eigenlijk alleen mijn armen nog wat meer gaan trainen deze tijd. Ik merk dat dat de zwakste delen zijn van mijn lichaam, en dat voor een handbalster haha!

Woensdag
Vandaag moest ik alleen naar school voor een toets, of nou ja, een mondeling. Vandaag was ik zogenaamd contractmanager van een bedrijf en moest ik aan het MT aanbevelingen doen voor een nieuwe tender. De toets was eigenlijk best leuk. Ik probeer me tegenwoordig meer te focussen op mijn leerproces dan op zenuwen. Ik denk altijd maar: ‘Hoe dan ook, ik leer er vast weer van!’. Maar goed, neemt niet weg dat ik wel een tikkeltje zenuwachtig was. Goed, de rest van de dag ben vrij, maar ik heb nog wel wat dingetjes gepland op school. Als eerst, en dit zal je vast verbazen en misschien heel raar klinken, heb ik een fotoboek die ooit kreeg gescand op school. In het kader van minimalisme wil ik van het boek af, als fysiek voorwerp dan. Het is echt een doorn in mijn ogen geworden. Ik kijk er bijna nooit in, en het staat er maar. Dus, ik heb besloten het te digitaliseren. Op die manier kan ik er ook altijd nog naar kijken, maar hoef ik het niet echt te hebben als voorwerp, fijn. Ik scande ook wat polaroid foto’s in. Ik heb ooit een polaroid camera gekocht (zo’n ding waar de foto’s meteen uitkomen). Dat blijkt na een lange tijd ook een foutje te zijn, maar dat geeft niets. Ik maak er niet zo heel veel foto’s mee, maar als ik het doe, dan weet ik niet wat ik met de foto’s moet. Stom, hè? Dus wat dat betreft kan ik beter gewoon digitale foto’s maken en die bewaren. Conclusie: mijn polaroid camera gaat de deur uit. Weer een item wat geen waarde toevoegd aan mijn leven minder, goed! Binnenkort maar even wat foto’s maken en op Marktplaats zetten. Vanavond komt mijn vriend mee naar huis, gaan we barbecuen en heb ik daarna een handbalwedstrijd!

IMG_20180606_122744_291.jpg

Mijn favoriete nummer van deze week: David Guetta ft. Sia – Flames

Ik tekende afgelopen week petities. Ik vind petities een mooie manier om invloed uit te oefenen en je stem te laten horen. Ik tekende:
– Deze petitie van Dier & Recht, waarin de overheid van Nederland wordt opgeroepen om een strenge regelgeving voor de bescherming van paarden. Te vaak leven zij in slechte omstandigheden op maneges.
– Deze petitie van Onsjeminder, voor een verbod op vleesreclame.

Volg je me al via Instagram? Ook daar deel ik meer over hoe ik groen probeer te leven.

Liefs,
Romee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *