What’s in my bag?

De afgelopen tijd heb ik een aantal what’s in my bag tags voorbij zien komen. En het leek me een goed idee om er zelf ook een te doen! Want wat er in mijn tas zit is best belangrijk voor mijn afvalvrije levensstijl. It can make it or break it. Dus, hier komt er ‘ie dan. What’s in my bag?

Allereerst een kleine side note. Dit is geen momentopname, zovan dat ik mijn tas pak en op z’n kop hou om te zien wat erin zit. Helaas. Waarom? Er zit namelijk helemaal niets in mijn tas, haha. Als ik thuis ben dan. Sinds ik de boeken van Marie Kondo (ik schreef hier een stukje over haar boeken) heb gelezen, ben ik echt een huge fan. Ik heb opruimen altijd al leuk gevonden, als ik ervoor in de mood ben dan. Maar, terug naar Marie Kondo. Zij pleit ervoor om je tas leeg te maken iedere keer wanneer je thuis komt en alles een vaste plek te geven. En dat doe ik dus ook. Dus, vandaar dat mijn tas eigenlijk iedere dag opnieuw wordt ingepakt en thuis leeg is. Heel fijn, ik kan je het echt aanraden.

Oké, hieronder het holy lijstje van alle spullen die ik altijd bij me heb. Of nou ja, probeer. Soms vergeet ik nog wel eens een dingetje, maar alles is work in progress. 

Recycle001.svg  Mijn drinkfles. Eerlijk, ik koop nooit meer plastic flesjes. Want die zijn gewoon niet nodig als ik mijn eigen drinkfles bij me heb. Mijn drinkfles is best multifunctioneel (en een hand-me-down item, ik kreeg hem van mam die hem niet gebruikte), want als ik hem leeg kan ik er eventueel ook overgebleven eten in doen. Sommige zero wasters gebruiken hiervoor een maison jar, daar kan ook van alles in, van water, tot overgebleven eten (bijvoorbeeld in een restaurant) of fruit en groenteschillen (bijvoorbeeld een bananenschil van je lunch) om thuis te composteren.

Recycle001.svg Katoenen zakdoeken. Nooit meer wegwerpzakdoekjes. Zonde van al dat papier, je gebruikt het één keer en gooit het weg, en dat geld ook voor het plastic wat om die pakjes met zakdoeken zit. Een katoenen zakdoek heb ik altijd bij me, je weet maar nooit wanneer je een loopneus krijgt (als je veel fietst bijvoorbeeld) of gewoon een servetjes nodig hebt. Daháág, afval.

Recycle001.svg Een set met bamboe bestek. Altijd handig voor als je een eigen lunchsalade hebt meegenomen. Maar ook, als je bijvoorbeeld ergens anders eet waar ze alleen wegwerpbestek hebben. Laatst bijvoorbeeld, mochten we als studenten zelf een gerecht meenemen. Sommige studenten hadden soep meegenomen. De soep ging ik mijn drinkfles en ik at het eruit (het was best dikke soep) met een bamboe lepen. You never know when you need it.

Recycle001.svg Een extra tas. Deze heb ik altijd bij me, altijd. Want nee, je wilt echt geen plastic tasje mee als je een ‘nieuw’ tweedehands rokje of truitje scoort. Hup, die kan zo in het meegebrachte tasje! Mijn tasje is van plastic, zo’n opvouwbaar exemplaar. Ook al is het plastic (ik heb het al jaren), je hergebruikt het en voorkomt afval.

Recycle001.svg Een klein extra tasjes. Volgens mij wordt dit ook wel een produce bag genoemd. Het is  eigenlijk de kleine versie van een grote extra tas die ik hierboven al aanraadde. De kleine is meer voor onverwachte boodschappen. Bijvoorbeeld voor broodjes of fruit. Soms dan heb ik niet genoeg eten bij me, dan kan ik toch even naar de supermarkt om een broodje op te halen, in mijn eigen tasje. Of om zeepjes mee te nemen, bij de Lush. Echt, dit is echt handig voor alles.

Recycle001.svg Een broodtrommel. Ik vertelde er afgelopen weekoverzicht nog over. Ik kreeg op een verjaardag wat restjes risotto mee en had de broodtrommel niet bij me. Bummer. Voor dit soort situaties is de broodtrommel echt cruciaal. En ook als je bijvoorbeeld je eten niet opkrijgt in een restaurant, dan kan je de restjes gewoon meenemen. Doei, food waste! Deze broodtrommel is tevens gewoon onmisbaar voor je lunch met broodjes of salade. Vind je een broodtrommel onhandig groot en inflexibel? Er bestaan tegenwoordig ook katoenen boterhamzakjes om her te gebruiken! Bijvoorbeeld deze.

Mijn tas zelf verschilt per keer. Ik heb in totaal 4 tassen (niet echt minimalistisch, hè). Twee katoenen tassen, een kleine en een grote, van die tassen zonder vorm. Ik heb ze al heel lang beiden, één ervan was sowieso een cadeau, dat weet ik zeker. Van de andere weet ik niet eens meer hoe ik eraan kom. Dan heb ik nog twee rugzakken, een kleine en een grote. Ook deze twee waren allebei een cadeau, ik kreeg ze. Ik vind dit een mooie mix met tassen, ik gebruik ze namelijk allemaal regelmatig voor verschillende gelegenheden. Het enige wat ik niet heb is een klein tasje voor bijvoorbeeld uitgaan. Ik hou er niet van om dan een tas bij me te hebben. Anyway, ik dwaal af.

Dit zijn de dingen die altijd in mijn tas zitten. Er zijn nog wel wat dingen die er vaak in zitten, het ligt er maar net aan of ik eraan denkt. Bijvoorbeeld mijn oortjes om muziek te luisteren, labello en vaak ook mijn laptop.

Liefs,
Romee

P.S., leuk die nieuwe recycletekentjes, niet? P.P.S., volg me vooral ook via de Whenateengoesgreen-Facebookpagina, vind ik leuk!

0 thoughts on “What’s in my bag?”

  1. Ik denk dat 4 tassen heel erg minimalistisch is. Kijk in een gemiddelde damesgarderobe en je vindt er waarschijnlijk snel 10 tot 15! 🙂

    Ik heb een dopper. 100% recyclebaar plastic en bpa vrij. Was een zakelijk cadeau, maar ik ben er erg blij mee. Ze werken ook aan schoon drinkwater, overal ter wereld.

    1. Ja klopt, dat geld ook voor schoenen wel denk ik hahaha. Dopper is inderdaad een goed merk, maar roestvrijstaal heeft toch mijn voorkeur, zoals bijvoorbeeld KleenKanteen. Maar zolang iets hergebruikt wordt, is het al een hele verbetering!

  2. Leuk om te lezen! Ik probeer ook afval te minderen, zeker single-use dingen, en dan is voorbereiding het halve werk. Sommige dingen zijn zo makkelijk te vermijden, zoals je zegt. Gaat heus wel eens mis, maar het geeft echt een tof gevoel om bij de Hema mijn tompoezen gewoon in mijn broodtrommel mee te krijgen.

    1. Goed bezig! Bij mij gaat inderdaad ook nog wel eens mis, maar het is goed om te kijken naar de keren dat het wel lukt inderdaad! Cool van die tompoezen, mijn ervaring is vaak dat mensen er ook heel positief op reageren. Zoiets van: ‘Als iedereen dat toch zou doen!’, dus ik denk dat je met dit soort acties ook echt andere mensen kunt inspireren. Keep up the good work!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *