Zero (plastic) waste concealer

Make-up is lastig. Het is namelijk heel persoonlijk. Sommigen dragen veel make-up, anderen weinig. Sommigen zijn echte experts erin, zij kunnen eindeloos naar Youtube tutorials kijken en hebben vele kleuren en maten, anderen weten niet waar ze moeten beginnen. En geen van die dingen is slecht of goed. Ik ben mijn make-up stash onder de loep aan het nemen. Je kunt met make-up vele kanten op. Natuurlijke make-up, biologische make-up, make-up wat niet getest is op dieren of make-up zonder afval. Dat laatste ben ik nu vooral mee bezig. En ik heb de eerste stap heb genomen. Ik heb concealer in bamboe gekocht!

Met make-up of toch zonder?
Make-up is ook voor mij lastig. Aan de ene kant vind ik mensen die zonder make-up de straat op gaan fantastisch, heerlijk als je je daar niet druk over kunt maken. Natuurlijk is geen make-up ook de meest duurzame optie. Zonder spullen geen impact. Simpel, toch? Zo makkelijk is het soms niet voor mij. Mensen die met heel veel make-up over straat gaan vind ik ook fantastisch, prachtig hoe sommige mensen zich op kunnen maken. Kunst is het soms. Ik vind het af en toe ook heerlijk om make-up te dragen, ik voel me er mooier door. Of ik nu meer of minder make-up moet dragen ben ik nog niet helemaal uit. Maar tot die tijd wil ik wel goede make-up bezitten. Make-up zonder plastic afval, veganistisch en dus niet getest op dieren.

Hoeveel make-up gebruik ik zelf? En waarom koop ik het nieuw?
Make-up draag ik op dit moment bijna elke dag. Meestal draag ik concealer, poeder en blush. Meer make-up bewaar ik meestal voor feestjes en leuke gebeurtenissen. Dan gebruik ik ook foundation, mascara, eyeliner, oogschaduw en soms lipstick! Die dingen komen later, ik ga stapje voor stapje de producten bekijken en verbeteren. Het eerste wat gebruik is concealer en daar ben ik dus begonnen. Make-up koop ik niet tweedehands, ook al kan dat wel! Op United Wardrobe heb ik al veel dingen gezien, lippenstift, foundation en nog veel meer. Maar allemaal verpakt in plastic. En omdat make-up een verbruiksproduct is koop ik het nieuw. Liever geen plastic dan tweedehands, die afweging heb ik gemaakt.

Mijn oude concealer
Mijn oude concealer is van de HEMA. Ik vond deze concealer erg fijn, dat moet ik toegeven. Daarnaast is er niets positiefs aan. Ik weet namelijk niet waar het gemaakt is, wat erin zit en het zit verpakt in twee (!) lagen plastic. Tijd voor verandering dus. Toen mijn concealer bijna op was ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe. Op de website www.hetzerowasteproject.nl zag ik al eerder het merk Sebio voorbij komen, waar ook mijn tandpasta op een stokje vandaan komt. Zij hebben concealer verpakt in Bamboe! Hieronder zie je de verbetering, prachtig toch?

Mijn nieuwe concealer
Ik ben voor de kleur ivoor gegaan en hij past goed bij mijn huid vind ik. Maar, omdat het een webshop is kan ik de kleuren dus niet testen, misschien probeer ik de volgende keer nog een donkerder kleurtje ter vergelijking. Ik ben erg tevreden over het gebruik ook, hij dekt prima! De concealer is van het merk Zao en kost 19,40. Ja, dat is duur. Vooral voor een arme student. Maar ik heb ervoor over. Plus, je krijgt er ook enorm veel voor. Allereerst zit de concealer in Bamboe en is hij dus (bijna) plasticvrij. Alleen daarom zou ik het al kopen, haha. Maar daarnaast heeft het 5 gecertificeerde keurmerken. Waaronder het ‘vegan’ keurmerk en het product is niet getest op dieren! Fijn.

De verpakking van Zao make-up
Zao heeft een aantal navullingen beschikbaar, maar de kleur ivoor helaas (nog, misschien?) niet. Dat is jammer, maar geen ramp. Ik kan helaas niet laten weten hoe lang ik met de concealer doe, ik gebruik het niet elke dag (je kent die make-up loze zondagen vast wel). De concealer is 3,5 gram. Hieronder zie je hoe ik het pakketje binnenkreeg. Sebio gebruikt geen plastic om haar producten te verpakken! Helaas kreeg ik weer een ‘goodie’ meegestuurd! Ik heb expliciet in mijn bestelling vermeld dat ik geen katoenen zakje of ‘goodie’ wil. Een katoenen zakje zit er normaal namelijk omheen, dus mocht je de concealer ook bestellen en wil je dit niet, vermeld het! Mijn verzoek van geen katoenen zakje werd namelijk wel goed opgepikt, ik kreeg echt alleen de concealer. Win!

Helaas kreeg ik dus wel weer een ‘goodie’, wat ik dus helemaal niet ‘good’ vind, vooral omdat ik had gevraagd had om een bestelling zonder. Ik vroeg dit omdat dit met mijn bestelling van tandpasta op een stokje ook zo was, dus dat wist ik. De ‘goodie’ was thee, en dat heeft pap meegenomen naar zijn werk om het te delen. Hier ben ik dus echt niet tevreden over, maar een andere aanbieder voor dit product heb ik nog niet gevonden. Ik heb de klacht ingediend toen ze om mijn mening vroegen, dus wellicht helpt dat. Maar goed, genoeg over dat negatieve (ik ben veel te goed in klagen soms), want ik ben echt enthousiast over dit product!

Update: Sebio is geschrapt. Ik bestel tegenwoordig direct bij Zao. Als je als bedrijf totaal de wensen van je klanten negeert zoals Sebio, dan houdt het voor mij gewoon op. 

Hoe recycle ik dit?
Ik heb contact opgenomen met Zao om te vragen hoe ik de verpakking goed kon recyclen. Het bamboe kan uiteraard bij het GFT afval, maar je zou het ook kunnen composteren of in je tuin kunnen begraven (want misschien kijken ze er bij de GFT-verwerking raar van op). Het tweede laagje daaronder wordt door de leverancier genoemd onder ‘metaal’, dat betekend in Enschede dat het bij het plastic afval kan. Metaal is makkelijk te scheiden van al het andere afval in een recycle-centrum. Dan is er daarbinnen nog een klein stukje PET-plastic. Dat is jammer uiteraard, maar dit is ook recyclebaar en kan ik dus ook bij het plastic afval doen. Niet helemaal perfect plasticvrij dus, maar wat een vooruitgang!

Mijn plan is om de rest van mijn make-up stash ook aan te pakken, en dit merk is daar goed voor! Ik zal de komende tijd mijn voortgang met jullie delen. Want ook zero (plastic) waste make-up bestaat en is beschikbaar!

Liefs,
Romee

Note: ik bestel deze producten zelf en krijg deze producten dus niet opgestuurd, ik word dus niet gesponsord!  Deze aanbeveling is gebaseerd op mijn eigen ervaringen.

24 thoughts on “Zero (plastic) waste concealer”

 1. Thee is op zich wel weer een nuttige goodie, aangezien je dat op kan maken 🙂 En de mensen op kantoor vonden het vast wel leuk, een keer andere thee! Ik vind de bamboe verpakking wel erg mooi trouwens 😀 Zelf gebruik ik geen make-up (ben allergisch voor van alles en nog wat, dus dan is dat wel zo makkelijk, en mensen denken soms dat ik alsnog make-up zoals lippenstift draag, wat dus niet zo is :p), dus ik heb ook nooit gekeken naar plasticloze vervanging. Mooi dat het er wel is!

  1. Thee is inderdaad nuttig, maar dan zou ik gaan voor verpakkingsvrije thee. Met deze ‘goodie’ krijg je dus onnodig afval, dat vind ik jammer. Gaaf dat je zonder make-up lekker in je vel zit, zo mag ik het horen!

     1. En het stukje over de Zwaluwhoeve doet het niet? https://whenateengoesgreen.com/?p=2678 Als ik op je site zoek, vindt-ie de samenvatting wel, maar als ik op de titel klikt zegt hij dat de pagina niet gevonden is.
      Ik wou daar nog commentaar bij plaatsen, want je had het over dat er geen veganistische nagerechten op de kaart staan. Wat ik dan doe, is vragen of ze een bakje fruit kunnen geven o.i.d. Meestal staat er wel “ijs met fruit” ofzo op de kaart, dus dan hebben ze fruit in huis. Een bakje fruit maken vinden ze in mijn ervaring nooit erg 🙂

     2. Als het goed is zou het probleem verholpen moeten zijn? Goed idee van dat bakje fruit, ik heb het vrijdag meteen geprobeerd toen ik uit eten ging, fruit hadden ze!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *