Zero (plastic) waste recept voor de maand juli: Preirisotto met champignons

Ik ben geen keukenprinses, dat zal ik je maar vast bekennen. Dus, als het zover is dat ík een recept heb gemaakt wat verrukkelijk is geworden, dan kan iedereen het. Echt. Ik heb voor het eerste echt een gerecht gemaakt zonder plastic! Risotto it is, en wat was het lekker. Ik ben gek op Risotto.

Voordat ik begin: dit recept is niet van mij! Alle credits gaan naar Hugh Fearnley-Whittingstal, hij heeft het kookboek Veggie! geschreven die ik thuis heb. Ik heb het recept iets aangepast zodat het veganistisch is en genoeg voor slechts 1 persoon. Nu moet ik je waarschuwen: ik ben een hele grote eter. Dus misschien is dit voor jou iets te veel, maar goed, dan heb je de volgende dag ook meteen lunch!

Risotto is niet moeilijk te maken, dus waarom deel ik dit recept dan? Ik wil je graag recepten geven die je makkelijk zonder (plastic) afval kan maken. En daarbij wil ik je laten zien dat veganistisch eten heerlijk is! Simpel, veganistisch en zonder afval! Ik heb alle groenten die worden gebruikt uit Nederland, zodat het lokaal is. Dit recept zou je dus het beste in juli kunnen eten. Zo is de milieuimpact het kleinst, direct van de boer. Wil je het nog beter? Koop biologisch! Of groei de groenten zelf, nog mooier!

IMG_20180710_211215_817

Oké, op naar het recept. Hier ga ik uitleggen wat je nodig hebt en hoe je dat het beste zonder afval kan bemachtigen.

  • 1 Prei. Dit kan je het beste met je eigen tasje halen bij de boerenmarkt. Lokaal, afvalvrij, veganistisch en wellicht nog biologisch!
  • 100 gram kastagnechampignons (of een andere soort champignons). Hiervoor geld precies hetzelfde.
  • Olie. Het liefst koolzaad- of olijfolie. Ikzelf heb biologische lijnzaadolie gebruikt, voor extra omega 3. Woon je in Enschede, dan kun je via mijn webshop verpakkingsvrije olie bestellen. Woon je ergens anders, dan zit daar wellicht ook andere verpakkingsvrije winkel! Mocht dit niet zo zijn, dan kan je altijd nog olie halen in glas in de supermarkt.
  • 400ml bouillon. Ik heb veganistische ‘kippenbouillon’ van de Albert Heijn gekocht. Dit zit in glas met een aluminium deksel.
  • 125 gram risottorijst. Again. Woon je in Enschede, dan kun je via mijn webshop verpakkingsvrije risottorijst bestellen. Woon je ergens anders, dan zit daar wellicht ook andere verpakkingsvrije winkel die dit heeft! Mocht dit niet zo zijn, dan kan je risottorijst in karton kopen in de lokale supermarkt. Het merk Lassie gebruikt alleen karton, er zit dus geen plastic zakje aan de binnenkant zoals bij sommige merken, yes!
  • 75ml biologische droge witte wijn. Sommige verpakkingsvrije winkels hebben ook wijn in het assortiment. Het is belangrijk dat de wijn biologisch is, want anders is het niet veganistisch! Mocht je niet in de buurt van een verpakkingsvrije winkel wonen, in de supermarkt is biologische wijn vaak ik glas met een aluminium dop te verkrijgen.
  • Zeezout, peper en optioneel tijm. Woon je in Enschede, dan kun je via mijn webshop verpakkingsvrije kruiden bestellen. Woon je ergens anders, dan zit daar wellicht ook andere verpakkingsvrije winkel die dit heeft! Zoals je op de foto ziet heb ik zout en peper gebruikt uit glas met plastic als dop. Ik gebruik deze kruiden omdat ik nog thuis woon en niet op alle boodschappen invloed heb. Woon je niet in de buurt van een verpakkingsvrije winkel, dan kan je in de supermarkt gaan voor kruiden zonder plastic deksel. Tijm is van het merk Euroma verkrijgbaar in glas met een aluminium dop. Ik ben niet echt dol kruiden bovenop een gerecht, dus de volgende keer zou ik de tijm weglaten. Maar, het stond in het originele recept dus misschien is het wat voor jou.

IMG_20180710_211209_176

Oké, je hebt alles in huis! Nu nog koken. Ik vond het makkelijk, echt. Here we go. 

Verhit wat olie in een grote pan op middelhoog vuur. Als het warm is, voeg de (in ringen gesneden) prei toe. Draai het vuur water lager en eruit de prei tot deze zacht is. Breng de bouillon in een pan aan de kook en zet dan op een laag vuurtje.

Doe de rijst bij de prei in de pan en roer goed. Voeg de wijn toe. Zet het vuur wat hoger en laat koken tot de wijn is verdampt. Nu voeg je steeds een kwart van de bouillon toe. Roer veel en voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige is geabsorbeerd. Het is klaar als de rijst gaar is, maar ook nog een kleine bite hebben.

Terwijl de risotto kookt, verhit je olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Doe de champignons (in plakjes gesneden) erin, met wat zout. Zet het vuur hoger en bak, al roerend, 2 minuten tot de champignons bruin zijn. Haal van het vuur.

Als de risotto gaar is, draai je het vuur uit en breng je de risotto op smaak met zout en peper. Verdeel wat olie over de risotto. Leg de deksel op de pan en laat een paar minuten staan. Roer dan de olie door de risotto. Dien op, bestrooid met champignons en tijm.

IMG_20180722_213357_991

En tadaaa, lekkere risotto! Je kan zo veel variëren met risotto, kies gewoon de groenten die je lekker vind en volg het recept. De volgende keer gebruik ik pompoen of champignons als basis denk, dat is zó lekker! Doe vooral wat jij lekker vind en heb je ontdekking of tips? Let me know!

Liefs,
Romee

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *