Zero (plastic) Waste Tandpasta

Deze week gaat mijn post weer over tanden poetsen. Zo schreef ik eerder ook een stuk over een alternatieve tandenborstel. Dit keer schrijf ik over het goedje wat daarbij hoort, tandpasta. Erg belangrijk bij het tandenpoetsen (ook al las ik ooit ergens dat tandpasta niet zo belangrijk is als het poetsen zelf, maar of ik dat nou moet geloven?). Anyway.

Tandpasta zit vrijwel altijd in een tube. Vaak is die tube van plastic, iek! Nu kun je twee dingen doen om dit afval te vermijden. 1. Niet meer je tanden poetsen. Haha, nee geintje. 1. Zelf tandpasta maken. Veel zero wasters doen dit, toch heb ik het nog niet aangedurfd. Misschien een leuk experiment voor de toekomst. DIY is niet nieuw voor me, ik maak ook mijn eigen make-up remover en deodorant, zoals je inmiddels weet. Toch vind ik tandpasta eng, want wat als ik het verkeerd maak en 1000 gaatjes heb daarna? Ik heb nog nooit een gaatje gehad (Tja, ik ben hier nogal trots op, haha).

Dan is er nog een tweede (minder waste) optie. Dat is namelijk tandpasta op een stokje! Klinkt leuk, toch? Via SeBio (gevonden via Emma+John en dus credits aan Nicky en Jessie) heb ik tandpasta op een stokje besteld. Het is een vaste tandpasta, waardoor die tube verleden tijd is. Leuke plus: hij is vegan! Deze optie is niet helemaal zero waste door het stokje en het doosje van karton waarin de tandpasta wordt geleverd. Maar! Geen plastic.

Op de foto zie je hoe ik het pakketje binnenkreeg. Ik was blij verrast door het geen-plastic gedeelte, geen bubbeltjesplastic! Wel redelijk veel kartonnen afval voor één tandpasta, omdat ik het online bestel. Misschien volgende keer maar een voorraadje inslaan(dan krijg ik ook korting hihi)? Helaas hadden ze er ook een goodie of hoe zal ik het noemen bijgedaan, in plastic. Ik bestel speciaal een product zonder plastic en dan doen ze er een ander product van plastic bij! Ik was dus niet blij zeg maar. Het waren make-up remover wipes waar ik mama blij mee heb gemaakt. Wel even zien hoe ik dit de volgende keer ga vermijden.

De tandpasta is voor mij qua smaak erg wennen, maar zeker goedgekeurd. Ik gebruik het als volgt: de tandenborstel even nat maken en dan langs de tandpasta wrijven. Het gaat ietsjes schuimen en tandpoetsen maar! Het is heel makkelijk. Helaas kan ik je nog niet vertellen hoe lang je met een stokje doet, ik wissel namelijk af met een andere vegan tandpasta die ik nog heb. Ik ben na een maand nog niet op de helft. Mag ook wel voor 9,80 euro. Ja, dat is even schrikken. Ik denk dat ik het er wel uithaal aangezien het tot nu toe lang meegaat.

Update: inmiddels maak ik mijn eigen tandpasta, dat recept kan je hier vinden!

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Zero (plastic) Waste Tandpasta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *