Zero waste droogshampoo

Vandaag wil ik graag een recept met jullie delen. Maar geen recept voor in de keuken. Want heel eerlijk, ik ben niet zo’n talent (lees: verschrikking) in de keuken en koken doe ik ook bijna nooit. Daar moet verandering in komen, maar voor nu heb ik een ander receptje voor jullie.  Een recept voor in je haar. Ik heb het over: droogshampoo.

Ik kan me de tijden nog wel herinneren dat ik zowat iedere dag mijn haar waste en veel andere haarverzorgingsproducten gebruikte. Als ik nu terug kijk naar die tijd zie ik alleen maar ellende. Ik wist eigenlijk niet eens goed waarvoor ik ieder product gebruikte, maar toch dacht ik dat het nodig had. Naast dat je douche of kast er propvol van wordt, geldt dit ook voor je hoofd. Althans, mijn hoofd. Op het laatst zie je als leek de bomen door het bos niet meer en man, wat geloofde ik in die reclames met mensen met perfect haar.

In dit stukje schreef ik al over mijn shampoo, of eigenlijk no-poo. Shampoo is voor mij op dit moment nog een beetje wisselvallig. Ik probeer het af en toe te wassen met alleen water, en soms werkt dat voor mij. Soms werkt het niet en gebruik ik een shampoo bar van de Lush. Ook las je in dat stukje dat ik mijn haar echt niet meer iedere dag was, en dat hoeft ook helemaal niet.

Terug naar dat recept, ja. Tussen de wasbeurten door is het wel handig om af en toe droogshampoo te gebruiken om je haar lekker fris te houden. Want de halve week met vet haar rondlopen vind ik niet fijn. Het is oké als je je haar vast doet, maar als je je haar los laat dan vind ik het vies. Dus hierbij mijn ultieme spannende megageheime recept voor zelfgemaakte droogshampoo:

– Maizena

– Kaneel (voor de kleur)

Dat was het, ha! Nooit gedacht dat het zo simpel kon zijn, niet? Ik ook niet. Ik las via andere bloggers dat Maizena goed te gebruiken is als droogshampoo, gewoon verkrijgbaar in karton bij de lokale super. Woon je in de buurt van een verpakkingsvrije winkel? Dan raad ik je aan om daar eens te gaan kijken, dan is het natuurlijk helemaal zero waste. De kaneel gebruik ik voor de kleur, omdat ik bruin haar heb. Maizena is wit, en als je alleen dat in je bruine haar wrijft dan lijkt het heel dof en wit, niet erg mooi. Heb je blond haar dan zul je de kaneel dus niet eens nodig hebben! Het is puur voor de kleur, verder doet het niets. Kaneel is een mooi natuurlijk product dacht ik zo. Je doet de Maizena en kaneel in een kommetje en mengt het met een lepeltje. De hoeveelheid ligt een beetje aan hoeveel haar je hebt denk ik. Maar maak je te veel en heb je over, dan kan je het kommetje gewoon laten staan en de volgende keer weer gebruiken!

Toen ik vroeger droogshampoo gebruikte zat het in een spuitbus van de Andrélon. Zo zonde als het ook makkelijk kan! Naast dat het duur is, gebruikt zo’n verpakking veel grondstoffen en als het leeg is gaat het naar de vuilnishoop. Zonde natuurlijk. Ik geloof zelf dat als producten goed zijn voor de binnenkant van je lichaam, ze ook goed zijn voor de buitenkant. Dus als je het niet kan eten, dan is er 9/10 keer (niet altijd natuurlijk) een andere optie. Maizena en kaneel kan je eten, dus ik zit goed hiermee. Daarbij, meestal kan ik de namen van ‘reguliere’ verzorgingsproducten zoals droogshampoo niet eens uitspreken, laat staan dat ik weet wat het is. Jak.

Het gebruik van de droogshampoo is heel makkelijk. Ikzelf verdeel mijn haar in stukken, door de scheiding steeds net een stukje te verplaatsen. Dus ik begin met een scheiding helemaal aan de zijkant van mijn hoofdhuid en verplaats dan steeds de scheiding een stukje naar de andere zijkant. Dit klinkt best ingewikkeld geloof ik, maar het gaat erom dat je je hele hoofdhuid meepakt en dus overal een beetje Maizena wrijft. Heb je een scheiding gemaakt dan doe ik het mengsel van kaneel en Maizena op een lepeltje en verspreid het over de scheiding. Even inwrijven met je vingers en tadaaa, je hebt haar als die perfecte meisjes met die perfecte haren in reclames (geintje natuurlijk). De Maizena onttrekt als het ware het vet uit je haar, dus het wordt vanzelf weer normaal. Meestal doe ik dit ’s avonds zodat mijn haar ’s ochtends weer helemaal fris is.

Ik hoop dat het allemaal duidelijk is zo, maar mocht je vragen hebben, laat het me vooral weten! En die bus Andrélon, die heb je niet meer nodig!

Liefs,
Romee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *